Vakuovaná sůl
Vakuovaná sůl vzniká ze solného roztoku zvaného solanka. Do podzemního ložiska soli je vháněna voda, která rozpustí sůl na solanku, po odpaření vody a krystalizaci vznikne velmi čistá jedlá sůl. Její výhodou je, že tak snadno nenavlhne jako mletá kamenná sůl. Nevýhodou zase, že se pomaleji rozpouští a je proto snazší s ní pokrm přesolit.
Bambusová korejská sůl
O této soli jsem tedy doposud neměla nejmenší tušení. Vskutku velmi neobvyklým způsobem vzniká korejská sůl, která se peče přímo v dutině bambusu a je uzavřena žlutým jílem. Několikrát takto připravena projde ohněm. Tím se vytáhnou všechny škodliviny a skrze bambus se předají prospěšné látky. Používá se nejen do jídla, ale také k léčení.
Sůl je již ve spoustě hotových produktech, například pečivo, šunky, uzeniny atd., kde to ani nevnímáme. Při domácí přípravě jídla je tedy doporučováno postupně solení snižovat, skvěle lze částečně nahradit třeba bylinkami, česnekem, kořením a tím částečně snížit celkové množství přijímané soli za den, jelikož s průzkumů vyplývá, že průměrně konzumujeme až třikrát více soli, než je doporučená denní dávka.