Mořská sůl
se používá ve vaření nebo v kosmetice. Vyrábí se odpařením mořské vody. Výroba mořské soli (stejně jako kuchyňské soli) je datována už od pravěku. Mořská sůl je zvažována některými kuchaři, jako zdravější alternativa k kuchyňské soli. Má výraznější chuť než běžná kuchyňská sůl. Často bývá ochucována různými bylinkami a dalšími příchutěmi.
Je nejznámější alternativou kuchyňské soli. Je jen o něco dražší, avšak obohacena o minerální látky, přirozeně i jod, i když se ještě dodává uměle podle zákona. Chuťově je taktéž mnohem příjemnější. Získává se odpařováním mořské vody, což je zaznamenáno jako nejstarší získávání soli obecně. Koupit ji můžeme hrubozrnnou i jemně namletou, také ozvláštněnou například sušenými bylinkami, což se skvěle hodí například na brambory či pečenou zeleninu.
Výroba soli začíná napuštěním systému kanálů nebo nádrží mořskou vodou. Poté se nechá působit sluneční záření a přirozené proudění vzduchu. Po odpaření vznikne hustý solný roztok. Mechanické nečistoty a látky, které se nerozpustí, se usadí na dně (přesto však ve výsledné soli mohou zůstávat mikročástice např. plastů. Roztok je poté rozváděn do mělkých krystalizačních nádrží. V této fázi sůl začne krystalizovat. Vzniklá sůl je hrubozrnná, ale dá se i namlít. Tímto procesem si sůl zachová všechny přírodní prvky.
Mořská sůl uklidňuje citlivou pokožku a zmírňuje její podráždění. Smícháním oleje a soli, jde vytvořit hustá pasta, která se dá použít jako přírodní peeling.