Skořicové šneky na Valentýna
Skořicoví šneci jsou nejznámější švédskou sladkostí, průměrně prý každý Švéd sní ročně přes 300 šneků.
Ve Švédsku je speciální den věnovaný tomuto skořicovému pokušení – Mezinárodní den kanelbullar se slaví vždy v říjnu. Kanelbullar je švédský výraz, který znamená “skořicové bochánky“.
Švédská firma, specializující se na pečicí potřeby hledala vroce 1999 způsob, jak oslavit 40 let své existence. A taky přišly na svět skořicové šneky, nejprodávanější a neoblíbenější sladké pečivo vzemi, kteří slaví 4. října, svůj den.
Ke kafi, nebo na tzv. fika, ve Švédsku dost často dostanete nadýchaného šneka plného voňavé skořice.
Lze koupit i v Ikea, mražený.
Domácí jsou nejlepší na Valentýna je možno připravit šneky ve tvaru srdce.
To už je pak v podstatě hjärtbullar – srdcový bochánek.
Skořicoví šneci (30 – 35 ks)
Těsto:
-
150 g změklého másla
90 g cukru krystal
1/2 lžičky soli
2 lžičky kardamomu
500 ml mléka
50 g čerstvých kvasnic
800 – 840 g hladké mouky
Náplň:
-
150 g másla
90 g cukru krystal
2 vrchovaté lžíce skořice
1/2 lžičky kardamonu
1/2 lžičky vanilkového cukru
1 lehce rozšlehané vejce
perlový nebo krystalový cukr na posypání
Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom.
Mléko v hrnci ohřejte na 37 stupňů, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
Přidejte po částech mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 – 60 minut.
Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na náplň a přidejte oba cukry, skořici a kardamom.
Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě stejně velké části. Jednu část odložte bokem a z druhé vyválejte plát o velikosti cca 40×50 cm a rozetřete na něj polovinu náplně. Nechejte chvíli zatuhnout, je-li náplň příliš tekutá.
Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy. (Jako při skládání dopisního papíru -tedy střední třetina papíru leží dole, vrchní je přeložená přes ni a spodní třetina je přeložená před druhou horní třetinu.) Nakrájejte na proužky asi 2 cm široké, krájejte z užšího konce. Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole. Opakujte i s druhou polovinou těsta.
Nechejte všechny šnečky kynout ještě půl hodiny.
Troubu předehřejte na 200 °C. Potřete šnečky vajíčkem a posypejte cukrem.
Pečte asi 10-15 minut podle jejich velikosti. Nechte zchladnout na plechu.