Vánoce jsou za dveřmi a k svátkům samozřejmě patří i kapr. Už víte, co s ním letos uděláte? Usmažíte ho, či připravíte na přírodno? Kapra je třeba nejdříve správně zbavit šupin, vykostit, vykuchat a připravit filety. A to nejdůležitější! Zbavit ho kůstek, které se tak rády zapichují do krku. Jak na to nám řekl šéfkuchař Milan Václavík z brněnské restaurace Tivoli.
Blíží se Vánoce a příprava kapra nás pravděpodobně nemine. Kdo miluje ryby, tak ví, že nejlepší jsou bez kostí. Nikoho nebaví si během večeře vytahovat neustále kosti z každého sousta. Vykostit kapra je ovšem oříšek i pro zdatné kuchaře. Nakonec to ale zvládne každý, jen musíte vědět, jak na to.
1. Krok – očištění kapra
Ať už máme lysce nebo šupináče, musíme ho nejprve zbavit šupin. „Tuto práci doporučujeme dělat ve dřezu nebo vaničce, jinak váš vánoční úklid přijde vniveč, a budete ještě v létě nacházet šupiny po celé kuchyni,“ řekl Milan Václavík z restaurace Tivoli v Brně.
Nejprve uchopíme kapra do utěrky, aby nám neklouzal, a tupým nožem proti směru šupin je odstraníme. Potom co kapra zbavíme šupin, je potřeba ho vyvrhnout.
2. Krok – vykuchání kapra
To je obzvláště neoblíbená činnost a také riziková. Je třeba nezajet nožem příliš hluboko a dát pozor na žluč, aby se nevylila a nezkazila chuť masa. Je důležité ploutví za hlavou seříznout a podél páteře sjíždět. „Použijeme ostrý krátký tenký nůž, hadrem kapra přidržíme a od řitního otvoru mu pomalým pohybem rozřízneme bříško a kapra vyvrhneme. Jikry nebo mlíčí schováme na polévku,“ vysvětlil šéfkuchař Václavík.
Kapra zbaveného šupin a vnitřností můžeme porcovat. Začneme rovným řezem od hlavy podél páteře, kopírujeme celou páteř až k ocasu, odřízneme kolem hlavy, a pak od páteře přes žebra stahujeme celý filet. Hlavu, ocas, ploutve a zbylý skelet také schováme na polévku.
3. Krok – začištění bříška
Poslední částí je začištění bříška, zbavení ploutví a nařezání na finální porce. Filet položíme kůží dolů, odřízneme ploutve a spodní tučnou část. “Ypsylonkové” kůstky, které se rády zapichují do krku, zneškodníme tak, že filet nařízneme v horní páteřní části po zhruba třech milimetrech, až uslyšíme jemné křupnutí. Komu vadí kůže, může ji stáhnout, tím pádem ale nebudeme nařezávat kůstky, protože by se rozpadl.
Z kapra 2,8 kg živé váhy jsme získali 900 gramů čistého masa.
„Pokud se Vám ani po našem jednoduchém návodu do kuchání kapra nechce, máme ve vánoční nabídce ryb máme kapra, lososa, tresku, candáta, tuňáka a pražmu, vše již balené a porcované. Mezi nejprodávanější druhy patří pochopitelně kapr a losos. Ceny ryb jsou srovnatelné s loňským rokem,“ řekl Jiří Bareš, nákupčí ryb společnosti Tesco.
Ať už si kapra připravujete sami, nebo si rybu koupíte v obchodě, máme pro vás tip. Aby maso zkřehlo a nebylo příliš cítit rybinou, použijte mléko nebo citron – ale pozor, jen pokapat – citron vám maso uvaří. Přejeme vám ať se kapr podaří, žádné kosti v krku a šťastné a veselé Vánoce!
Rychlý návod krok za krokem: Jak vykostit kapra, stáhnout z kůže, zbavit šupin a především „ypsilonkových“ kůstek?
-
Darker – E.L.James
Barbora Janoušková||Bydlení a domácnost
Darker E.L.James Padesát odstínú temnoty pohledem Christiana Greye Jedna z oblíbených knížek ( nejdříve jsem přečetla všechny...
-
Víra nám vždy pomáhá
Simona Kadlecová||Bydlení a domácnost
Když jsem měla svůj obchůdek, rozhodla jsem se na tromlované kameny kreslit zlatou barvou archandělské symboly,aby lidem přinesli štěstí....
-
Jak být knihomolem za minimální náklady – část pátá
DenisaMajáková||Bydlení a domácnost
Kníhomolů je všude hodně, někde otevřených, někde skrytých. Jen je odhalit, protože občas se maskují různě, že by člověk...
-
Alexandra Helm – Velká knížka Na dobrou noc
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Velkoformátové dvanáctistránkové leporelo Alexandry Helm v sobě skrývá nekonečnou studnici příběhů, které si spolu s vašimi ratolestmi můžete vymýšlet...
-
PŘÍBĚH PELETEK
PetraVomelová||Bydlení a domácnost
Pomalu se blíží doba, kdy se vyúčtování za energie zeptá, čím jsme během zimy topili. Cena uhlí raketově roste,...
-
Melouny se v Polsku nepěstují, ale jeden záhadně vyrostl v lese
KamilaKřivčíková||Bydlení a domácnost
Varšava – Na mýtince uprostřed lesa u města Boleslawiec na jihu Polska zčistajasna vyrostl opravdový vodní meloun, ohlásila zpravodajská...
-
Zdravé křupky pro děti nebo zmrzlina bez cukru
Jana Burešová||Bydlení a domácnost
Ekologické a rychlé recepty pro maminky s dětmi: Vyzkoušejte e-book “Za hubičku” Miluji rychlé recepty asi jako každá máma...
-
Kuchyňské spotřebiče, které vám ušetří čas a námahu
PetraHřibová||Bydlení a domácnost
Nadělil vám Ježíšek pod stromeček poukázku do elektra či domácích potřeb a vy se nyní rozhodujete, co si za...