Vánoce jsou za dveřmi a k svátkům samozřejmě patří i kapr. Už víte, co s ním letos uděláte? Usmažíte ho, či připravíte na přírodno? Kapra je třeba nejdříve správně zbavit šupin, vykostit, vykuchat a připravit filety. A to nejdůležitější! Zbavit ho kůstek, které se tak rády zapichují do krku. Jak na to nám řekl šéfkuchař Milan Václavík z brněnské restaurace Tivoli.
Blíží se Vánoce a příprava kapra nás pravděpodobně nemine. Kdo miluje ryby, tak ví, že nejlepší jsou bez kostí. Nikoho nebaví si během večeře vytahovat neustále kosti z každého sousta. Vykostit kapra je ovšem oříšek i pro zdatné kuchaře. Nakonec to ale zvládne každý, jen musíte vědět, jak na to.
1. Krok – očištění kapra
Ať už máme lysce nebo šupináče, musíme ho nejprve zbavit šupin. „Tuto práci doporučujeme dělat ve dřezu nebo vaničce, jinak váš vánoční úklid přijde vniveč, a budete ještě v létě nacházet šupiny po celé kuchyni,“ řekl Milan Václavík z restaurace Tivoli v Brně.
Nejprve uchopíme kapra do utěrky, aby nám neklouzal, a tupým nožem proti směru šupin je odstraníme. Potom co kapra zbavíme šupin, je potřeba ho vyvrhnout.
2. Krok – vykuchání kapra
To je obzvláště neoblíbená činnost a také riziková. Je třeba nezajet nožem příliš hluboko a dát pozor na žluč, aby se nevylila a nezkazila chuť masa. Je důležité ploutví za hlavou seříznout a podél páteře sjíždět. „Použijeme ostrý krátký tenký nůž, hadrem kapra přidržíme a od řitního otvoru mu pomalým pohybem rozřízneme bříško a kapra vyvrhneme. Jikry nebo mlíčí schováme na polévku,“ vysvětlil šéfkuchař Václavík.
Kapra zbaveného šupin a vnitřností můžeme porcovat. Začneme rovným řezem od hlavy podél páteře, kopírujeme celou páteř až k ocasu, odřízneme kolem hlavy, a pak od páteře přes žebra stahujeme celý filet. Hlavu, ocas, ploutve a zbylý skelet také schováme na polévku.
3. Krok – začištění bříška
Poslední částí je začištění bříška, zbavení ploutví a nařezání na finální porce. Filet položíme kůží dolů, odřízneme ploutve a spodní tučnou část. “Ypsylonkové” kůstky, které se rády zapichují do krku, zneškodníme tak, že filet nařízneme v horní páteřní části po zhruba třech milimetrech, až uslyšíme jemné křupnutí. Komu vadí kůže, může ji stáhnout, tím pádem ale nebudeme nařezávat kůstky, protože by se rozpadl.
Z kapra 2,8 kg živé váhy jsme získali 900 gramů čistého masa.
„Pokud se Vám ani po našem jednoduchém návodu do kuchání kapra nechce, máme ve vánoční nabídce ryb máme kapra, lososa, tresku, candáta, tuňáka a pražmu, vše již balené a porcované. Mezi nejprodávanější druhy patří pochopitelně kapr a losos. Ceny ryb jsou srovnatelné s loňským rokem,“ řekl Jiří Bareš, nákupčí ryb společnosti Tesco.
Ať už si kapra připravujete sami, nebo si rybu koupíte v obchodě, máme pro vás tip. Aby maso zkřehlo a nebylo příliš cítit rybinou, použijte mléko nebo citron – ale pozor, jen pokapat – citron vám maso uvaří. Přejeme vám ať se kapr podaří, žádné kosti v krku a šťastné a veselé Vánoce!
Rychlý návod krok za krokem: Jak vykostit kapra, stáhnout z kůže, zbavit šupin a především „ypsilonkových“ kůstek?
-
Diana Gabaldon – Paměť kostí
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Sedmá část románové ságy Cizinka a dalších víc jak 1100 stran knihy. Jamie Fraser, bývalý Jakobín a rebel, ví,...
-
Hmyzí hotel
ZuzanaPangrácová||Bydlení a domácnost
Vedeli ste, že existujú okrem včely medonosnej aj iné druhy včiel? Hovorí sa im včely samotárky alebo aj divé včely. Na svete...
-
Ivona Březinová – Teta to plete
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Veselá knížka pro naše malé čtenáře. 64 stránek popletených pohádkových příběhů, které vyvolají úsměv na tváři jak dětí, tak...
-
Zase uklízíme. Čeká nás jarní úklid!
RadkaKřivánková||Bydlení a domácnost
Jak si naplánovat jarní úklid na webu: Tipy a inspirace od U KOCOURA DOMA No, jistě to znáte. Můžete...
-
Veronika Hájková – Krámek pana Smítka
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Není to tak dávno, co jsem si zde na “Ženách” objednala z dárkového konta za body tuto dětskou knížku....
-
Druhy čajů: MATCHA
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Zatímco v Japonsku konzumace matchy pozvolna klesá, na Západě popularita tohoto čaje prudce roste. Přičítají se mu výrazně pozitivní účinky...
-
Box na hračky
Romana Mlynářová||Bydlení a domácnost
Vnímám módní trendy, a objevila jsem v nabídce boxy. Vyrábí se různých velikostí, tvarů,materiálů. Nejprve mě zaujaly, jako milovnici...
-
ZOMMER YUVAL – Velká kniha divoké havěti
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Chceš vědět, čím zastrašuje své nepřátele dikobraz nebo co lapá dlouhým lepkavým jazykem pásovec? Uhodneš, proč má pavián na...