Potraviny, které podporují vitalitu a mládí

Čas bohužel zastavit nikdo z nás nedokážě *sad*, působení času na náš vzhled a zdraví však v našich silách alespoň částečně je. Strava působící proti věku je založena na některých nenahraditelných látkách, které naše tělo využívá ke svému obnovování.

Mandle
Jsou bohaté na flavonoidy, obsahují L-arginin a polynenasycené mastné kyseliny. Dále obsahují vápník, draslík, železo, fosfor, vitamíny skupiny B. Je třeba zdůraznit význam obsahu vitamínu E a také hořčíku – při pravidelném užívání mohou díky němu mandle působit jako uklidňující prostředek. Mandle obsahují látky podporující vývoj plodu u těhotných matek. Mandlové mléko rovněž podporuje tvorbu mateřského mléka.

Rajčata
Obsahují karotenoid lykopen.
Lykopen je významný antioxidant: chrání buňky před volnými radikály, které odvádí z těla. Prokázalo se, že při pravidelné konzumaci působí proti vzniku rakoviny, snižuje cholesterol v krvi, brání kardiovaskulárním a degenerativním onemocněním. Lykopen brání stárnutí kůže, podporuje imunitní systém a chrání nás před škodlivým UV zářením. Působení lykopenu významně vzrůstá při tepelné úpravě rajčat.

Petržel
Obsahuje myristicin, flavonoidy, je zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C (3x více než pomeranč), E, obsahuje draslík, hořčík, železo, sodík a fosfor. List petržele obsahuje větší množství kyseliny listové a vysoké množství chlorofylu.Čistí krev, má močopudné účinky. Podporou vstřebávání draslíku v ledvinách je užitečná při špatném oběhu, otocích, celulitidě. Vysoký obsah vitaminu C podporuje imunitní systém, klouby a mladistvý vzhled kůže. Kyselina listová je důležitá pro zdárný vývoj lidského plodu, má protizánětlivé účinky.

Máslo
Je bohaté na vitamíny A, D, E, kyselinu listovou, obsahuje stopové prvky. Máslo, předevím to, které se vyrábí z mléka krav pasoucích se volně na pastvě je bohaté na užitečné tuky všech typů. Obsahuje nasycené mastné kyseliny, které zvyšují dobrý cholesterol, příznivě ovlivňují střevní prostředí a jsou velmi dobře stravitelné. Omega-3, omega-6 a kyselina arachidonová jsou v této potravině obsaženy v ideální rovnováze. Máslo je přirozená potravina.

Dýňová semínka
Jsou bohatá na zinek, esenciální aminokyselinu tryptophan a polynenasycené mastné kyseliny. Zinek zlepšuje se elasticita kůže, lépe se hojí drobné ranky. Zinek se podílí na velkém množství procesů probíhajících v lidském organizmu, chrání před škodlivými účinky ultrafialového záření, potlačuje volné radikály a tím působí proti vráskám, má protizánětlivé účinky.

Chilli papričky
Kromě řady dalších blahodárných účinků této plodiny prokázal výzkum její silný vliv na zrychlení metabolismu. Pravidelná konzumace jedné lžíce mletých papriček denně zrychlí metabolismus až o 23 procent. Nemusíme jich samozřejmě konzumovat tolik. Účinek je pozorovatelný už při použití špetky cayenského pepře při přípravě nějakého pikantního pokrmu.
Zajímají vás další zdravé potraviny? Více se dozvíte: Odhalení tapiokových perel. Úžasně zdravá potravina

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account