Pokud se chystáte grilovat jinde než na své zahradě či terase, dobře promyslete, co všechno si s sebou vzít a jak celou přípravu pojmout. Určitě není příjemné zjistit uprostřed Stromovky, že jste zapomněli maso, nůž nebo zápalky.
Kapitola první: Jaké zvolit maso
Na mase rozhodně nešetřete a pořiďte si kvalitní kousek. Předem naložená masa ze supermarketu chutnají tak nějak podobně a nepoznáte, jestli se jedná o kuřecí nebo vepřové. Marináda navíc mnohdy zakrývá nedostatky a horší kvalitu.
Potrpíte-li si na hovězí z farmy nebo jiného místa, kde garantují původ daného masa, vybírejte z býčka, volečka nebo jalovičky, v žádném případě nekupujte maso z krávy. Ta není určená na maso, a tak ho nikdy na grilu neuděláte měkké. Vepřové je na gril nejvhodnější, a to nejlépe tzv. mramorované. Maso lehce prorostlé tukem zkrátka zajistí chuťový zážitek jako žádné jiné.
Kapitola druhá: Jak připravit suroviny
Když máte opravdu dobré maso, ušetříte spoustu času. Kvalitní maso totiž nemusíte příliš dlouho marinovat, jednoduše ho připravíte několik hodin předem. Nakrájíte ho na souměrné tvary a přidáte trochu oleje, bylinek nebo dobře namíchaného koření. Naložit ho stačí jednu až šest hodin, ryby dokonce potřebují jen 20 minut. Méně hodnotná masa, jako jsou kližky nebo krky, je třeba marinovat pomalu a dlouho. Nechte je uležet klidně i den, a to v marinádě, která maso lehce „rozloží“. Maso změkčí a ke grilování skvěle připraví směs obsahující kyselinu octovou, citronovou šťávu, víno nebo tvrdý alkohol.
Marinády se nejvíce hodí ke kuřecímu masu, nicméně dobře doplňují i vepřové nebo divočinu. Avšak chuťově skvěle vyladí i další potraviny. Na grilu můžete připravovat také sýry, zeleninu nebo ovoce. I sýry a zelenina, která je u Čechů stále oblíbenější, vyžadují řádné dochucení, a to v dostatečném předstihu. Zrajícím sýrům neuškodí, pokud je ve směsi necháte naložené i několik dní. Plátky cukety, řepy či kedlubny v marinádě stačí jen lehce vykoupat.
V případě všech zmíněných surovin však platí, že koření by mělo být použito s mírou. Nejdůležitější je, aby vynikla hlavně jejich chuť.
Kapitola třetí: Co (ještě) nezapomenout?
Do piknikového koše si přibalte také nápoje, pečivo a steakové omáčky. Mezi další položky na grilovací seznam patří i talíře/tácky, kelímky, příbory, nebo alespoň kapesní nůž, ubrousky, deky, propriety ke grilu (pohrabáč, kleště), podpalovač, zápalky a topivo. Je dobré se informovat dopředu, zda si na vybraném grilovišti můžete zakoupit uhlí, musíte-li si donést vlastní, nebo jestli se můžete poohlédnout po dřevě v okolí (pokud je gril k topení dřevem uzpůsobený). Velkou výhodou jsou i toalety se zdrojem (pitné) vody nebo hřiště v okolí.
Kapitola čtvrtá: Kam vyrazit?
Maso máte naložené, piknikový koš narvaný k prasknutí a nevíte, kde ve svém okolí najít volně přístupné grilovací místo? Klikněte na www.grilujemevemeste.cz, kde najdete mapu grilovacích míst i s detailními informacemi, které usnadní přípravy. A pokud objevíte skvělé místo, které na mapě ještě není, můžete ho přidat!
Na grilovačku s plnou výbavou aneb na co nezapomenout
-
My everyday make-up routine
EvaŠkvarekova||Bydlení a domácnost
Líčenie pre každý deň: Ako vyzerať skvele bez veľkého úsilia Ahojte.Dnes idem napísať svoj historický prvý blog. Nejde o...
-
Kuličky Raffaello
Veronika Sedláčková||Bydlení a domácnost
A je to tu, druhá adventní neděle a stihli jsme druhý druh cukroví. Raffaello kuličky mám moc ráda, nejen...
-
Když běžná drogerie nezabere…
JanaCzerneková||Bydlení a domácnost
Univerzální pomocník pro domácnost: Euronova litrová lahvička s širokým využitím Možná máte taky doma něco, na co je běžná...
-
Vianočné zdobenie quillingom
AnnaNociarová||Bydlení a domácnost
Keď Vám po dome pobehuje malé dieťa, rozmýšľate ako vyzdobiť vianočný stromček tak aby nedošlo k úrazu napr. v...
-
Mistrovský příběh jednoho života
Zuzana Fikáčková||Bydlení a domácnost
Pokud toužíte po knize, která si určitě najde místo ve vaší knihovničce, protože se vám její příběh zaryje hluboko pod...
-
Inspirace
Romana Mlynářová||Bydlení a domácnost
V neděli jsem viděla pořad Vše, co mám ráda. Byl velmi inspirativní. Byla vidět práce se šicím strojem, lepení...
-
S keramickými noži je krájení mnohem příjemnější. Určitě stojí za vyzkoušení.
Jana Morávková||Bydlení a domácnost
Nože jsou nejčastěji používaným nástrojem v kuchyni. Každý, kdo vaří, ví, že krájení je činnost, které si v kuchyni užijete asi...
-
Magda Váňová – Zapomeň na minulost
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Jedna z nejlepších knížek této autorky, která se mi dostala do rukou. Složité rodinné vazby, které nabízí tři manželství...
bohužel, jsme v paneláku, tak ke grilování používáme pouze domácí kontaktní gril 🙂
Maso dáváme taky čistě na rozpálený gril ale pak hodně na zeleninu využíváme tyhle ty tácky hliníkové https://www.ecofol.cz/tac-hlinikovy-alu-na-gril-35×23-cm-ideal-pack–detail-1C90000101.aspx příde mi to lepší . A ty grilovací místa super TIP před létem!