Tak ještě si sem uložím jednu naší rodinnou zvláštnost, resp. takový recept jsem zatím nikde nenašla. Jde o křenovou omáčku. U nás se většinou dělala že slepice, výjimečně, když nebyla slepice, tak z kuřete. Postup je vlastně velmi jednoduchý.
Potřebuje slepici, stačí půlka
Křen – nejlépe z kořene a nastrouhat na jemno
Sůl
Šlehačka
Půl hrnku mléka
Půl hrnku hladké mouky
Postup: dejte vařit slepici na dvě hodiny v osolené vodě, poté vyjměte slepici, oberte maso a můžete nakrájet na menší kousky. V hrnku si rozmíchejte mouku s mlékem a až to budete mít do hladka, opatrně zakvedlejte do vývaru. Chvilku povařte, ať zhoustne, dolijte šlehačku, osolte a rozmíchejte křen dle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Na fotku jsem bohužel zapomněla vyfotit výslednou omáčku, ale dávám alespoň fotku nastrouhaného křenu, který necháváme bokem a ti, co jim přijde omáčka málo křenová, si statečně mohou přidat.
