Jak minimalizovat nežádoucí účinky alkoholu a užít si pití vína bez následků
Víno je kultivovaný nápoj, mělo by se pít střídmě a pro potěšení, nikoliv k navození opilosti. Přesto si troufám říct, že i při pití vína se kocovině sem tam nevyhneme. Jak vlastně vzniká a proč nás u ní tak děsně bolí hlava? Dá se nějak léčit? Pojďme se na to podívat z vědeckého hlediska.
Dle definice se jedná o stav v organismu, který vzniká po požití určitého množství alkoholu – chemicky etanolu. Alkohol se v našem těle pomocí enzymu alkoholhydrogenázy přeměňuje na acetaldehyd.
Alkohol a acetaldehyd mají na organismus zcela odlišné účinky. Alkohol způsobuje euforii, dobrou náladu, ztrátu zábran a ve vyšších koncentracích narušení vědomí.
Acetaldehyd je mnohem agresivnější látka, která je pro organismus toxická, poškozuje buňky a jejím působením právě vznikají klasické příznaky kocoviny – nevolnost, zvracení či bolesti hlavy.
Alkohol také významně ovlivňuje hormonální systém. Jeho působením je blokován účinek antidiuretického hormonu (ADH), který je produkován v lidském mozku.
Antidiuretický hormon působí v ledvinách a brání nadměrné ztrátě tekutin. Jeho vyřazení pak způsobí dehydrataci a to bez ohledu na to, jak velké množství alkoholických nápojů vypijete.
Proto pití vody pomáhá pouze částečně.
V důsledku častého chození na záchod dochází jednak k zahuštění krve a vzniku pro organismus nepřirozeného hypertonického prostředí a také ke ztrátě základních minerálů jako jsou sodík, draslík a chloridy, které pak v organismu chybí.
Dalším aspektem kocoviny je snížená hladina krevního cukru – hypoglykémie. Játra se totiž soustřeďují na odbourávání alkoholu a nemají tolik času na uvolňování cukru do krve.
Jak tedy vidíme, kocovina je kombinací působení acetaldehydu, hypertonického prostředí organismu, dehydratace a hypoglykémie.
Takže se opravdu nemůžeme divit, že se druhý den po požití většího množství alkoholu cítíme, jakoby nás někdo strčil do ždímačky.
Jde s tím něco dělat?
První rada je jednoduchá, pít vždy s mírou, ale bohužel, ne vždy to uhlídáme (ne každý zná svého Míru :-)).
Když už se tedy ráno probudíte s hlavou jako střep, v prvé řadě se pořádně napijte, nejlépe minerální vody, abyste krom tekutin doplnili i chybějící minerály.
Pokud to alespoň trošku jde, je nejlepší opět ulehnout a ještě se mírně prospat.
V případě, že musíte fungovat, určitě doporučuji zkusit něco sníst.
Organismus je vyčerpán bojem s alkoholem a chybí mu pak energie na normální fungování. Pro tento případ se opravdu skvěle hodí domácí vývar. Jsou v něm jak základní živiny, tak i chybějící minerály.
Jenže to musíte mít velice chápající rodinu, či partnera, aby na vás po bujarém nočním veselí čekal čerstvý vývar. V případě, že s vámi doma nemluví ani dveře zkuste sáhnout do ledničky pro něco podobně plnohodnotného, třeba celozrnný chleba s máslem, sýrem a šunkou a nějakou zeleninu. Někomu naopak dělají dobře sladká jídla. Důležité je se i přes pocit nevolnosti najíst, opravdu to pomáhá.
Samozřejmě mezi lidmi koluje velké množství „osvědčených“ rad, které určitě fungují.
Mezi nejznámější patří pití láku od okurek, mléka nebo silné kávy. K zahození prý také není žvýkání zázvoru (což já si po mejdanu opravdu neumím představit a to mám zázvor ráda) nebo ďábelský nápoj ze syrového vajíčka, octu, soli a ostrého kečupu.
To ale zdaleka není všechno, možná znáte taky nějaký zaručený vyprošťovák – tak si ho nenechávejte pro sebe a pište do komentářů.
Snad vás po přečtení článku nepřešla chuť i na pití vína, to by byla škoda. Naštěstí s námi se nepije, s námi se degustuje.
Zdroj foto:Pixabay.com