Kdoule – zdravý a netradiční plod: Výhody, pěstování a využití v kuchyni
Nejsou to jablka ani hrušky, přesto tyto plody mohou připomínat.
Vypadají podobně a voní jako něco mezi jablkem a hruškou, ale pozor, vůně kdoulí je mnohem a mnohem pronikavější. Jedna kdoule dokáže příjemně provonět celou místnost, ale není to jen o vůni. Kdoule nabízejí také vynikající plnou chuť, ovšem až po tepelné úpravě. Syrové kdoule bývají příliš trpké a dokonce mohou podráždit žaludek. A navíc jsou nezvykle tvrdé.
S kdoulemi to není jen tak
Jako kdoule se označují plody teplomilného stromu kdouloně (nikoli kdoulovce, to je jiná rostlina s nejedlými plody). Jde o keř nebo menší strom s výškou od 3 do 6 metrů, který má původ ve Střední Asii. Pochází z teplých krajů a tak se i u nás pěstuje v teplejších oblastech. Vykvétá však většinou později, a tak nehrozí zmrznutí květů.
Pokud se rozhodnete nějakou tou kdouloní zkrášlit svoji zahradu (a že ji opravdu zkrášlí!), neobyčejné plody kdoulí vám budou odměnou. A navíc zdravou! Kdoule jsou bohatým zdrojem rozpustné vlákniny (pektinu), ale také vitamínu C, B-komplexu nebo některých minerálů.
Co s kdoulemi?
Kdoule jen tak neseženete. Pokud ano, rozhodně byste tuto netradiční pochoutku měli využít naplno. Vhod přijdou například tyto recepty. Kdoule také můžete pít – v podobě originálního kdoulového smoothie.
Více o kdoulích:
Zdroj foto: Pixabay.com