Karambola alias čínská hvězdice je u nás čím dál dostupnější – jak v podobě plodů, tak i samotných rostlin k pěstování.
Jestliže chcete vyzkoušet chuť plodů karamboly obecné, pamatujte na to, že do našich obchodů se dovážejí jen ty nezralé, které dozrávají až při pokojové teplotě. Pravý čas konzumace poznáte podle jejich hnědě zabarvených ostrých hran čili žeber. Karamboly neloupejte, pouze odstraňte hnědá žebra!  
Šťavnatá dřeň vám může přivodit úsměv nebo škleb, to podle toho, jakou odrůdu a zralost si zvolíte. Každopádně vás osvěží a v kombinaci s jiným tropickým ovocem získáte výbornou chuť na jazyku.
Chcete-li mít doma pěkně vypadající exemplář karamboly a ještě si z ní utrhnout něco k snědku, nic vám nebrání. V bytových podmínkách jde totiž o celkem plodnou rostlinu (až deset plodů z metrového rozměru), jež může plodit dvakrát až třikrát ročně.  
Namnožit si ji lze ze semen nebo roubováním. Pokud ji chcete pěstovat právě kvůli plodům, zvolte roubovanou rostlinu, protože ze semen se dočkáte plodnosti až za šest až osm let, někdy i za delší dobu. Jestliže vám ale čekání nevadí, zkuste si koupit několik plodů a rozkrojte je napříč.
Řez veďte opatrně, ať nepoškodíte semena nacházející se ve středu plodů. Vyndejte je, ta velká propláchněte a nechte pár hodin ve sklenici s vodou. Poté je jemně osušte a vysejte zhruba tři centimetry pod povrch zeminy. 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account