Základem úspěšného skladování zelí je správně načasovaná sklizeň. I když vás láká nechat kompaktní hlávky na záhonu co nejdéle a postarat se tak o jejich maximální čerstvost, zelí určené k uskladnění sbírejte ještě před příchodem prvních mrazů. Pokud se blíží vytrvalé deště, je sklizeň třeba ještě o něco uspíšit.
Musí být dokonale zdravé a nepoškozené. I malý hnědý flíček začínající hniloby může celou hlávku v krátkém čase zničit, a spolu s ní i všechny ostatní.
Ještě předtím, než zelí uskladníte na poličku nebo do beden, vydezinfikujte všechny styčné plochy octovou vodou. Hlávky by měly ležet na dokonale suchém podkladu. Tedy žádné noviny ani textilie snadno chytající vlhkost. Spíž by měla být dobře větraná, chladná a bez vysoké vzdušné vlhkosti.
Náš tip: ideální velikost skladovaných hlávek by se měla pohybovat mezi 1,5 až 2,5 kg. A hlávky sklízejte nejlépe odpoledne, tehdy mají totiž listy nižší obsah cukru a déle tak při skladování vydrží. Je to sice detail, ale zato velmi podstatný.
Pamatujte si, že z uřezaných hlávek se žádné listy neodstraňují, a to ani ty, které běžně nepoužíváme. Na jejich likvidaci bude dost času až ve chvíli, kdy se rozhodnete zelí použít v kuchyni.
Uskladněného zelí se dotýkejte jen v nejnutnějším případě. Listy mají totiž na sobě ochrannou voskovou vrstvu, jež se naším potem a solí v něm narušuje. Hlávky zelí uskladněte tak, aby se navzájem nedotýkaly.