ZÁZRAK JMÉNEM OOLONG – ČÁST 2.
Zhruba 11 % čaje sklizeného v Číně je oolong, většina produkce pochází z horských oblastí provincie Fujian (Fu-ťien). Z Fujianu pochází styly jako Anxi Tie Guan Yin (An-si Tchie Kuan Jin) a Wu Yi Yan Cha (Wu I Jen Čcha). Hory Wu Yi jsou kolébkou tohoto druhu čaje a oolongy z toho regionu jsou svědectvím jedinečného čajového dědictví.
Oolong zvaný Minnan (Min-nan ) je vyráběný na jih od řeky Min v provincii Fujian. Tam se nachází slavná pěstitelská oblast Anxi (An-si), známá primárně díky výrobě čajů Tie Guan Yin (Tchie Kuan Jin), Huang Jin Gui (Chuang Ťin Kuej), Ben Shan (Pen Šan), Mao Xie (Mao Sie ) a hybridního Jin Guan Yin (Ťin Kuan Jin). Oolongy z této oblasti je obtížné poznat podle vzhledu, protože jsou většinou ve tvaru půlkuličky. Každý čaj může mít různou úroveň oxidace a míru upražení. Tyto proměnné jsou lehce upravovány pro každý čaj zvlášť, aby se zachovaly kvality význačné pro konkrétní kultivar a sklizeň. Oolongy z Anxi jsou většinou všechny vyráběny stejným způsobem:
– ZAVADNUTÍ NA SLUNCI
– PŘETŘÁSÁNÍ VEDOUCÍ K POŠKOZENÍ OKRAJŮ LÍSTKŮ
– ZAVADNUTÍ (a poté opět mechanické poškození, to se někdy opakuje dvacetkrát až třicetkrát)
– FIXOVÁNÍ
– HNĚTENÍ V LÁTCE (mnohokrát)
– SUŠENÍ
Anxi Tie Guan Yin – 安溪 铁观音 (An-si Tchie Kuan Jin) – Tento styl čaje, pocházející z oblasti Anxi provincie Fujian, je bezesporu nejslavnějším oolongem. Tie Guan Yin je vyráběn z lístků kultivaru čajovníků s identickým názvem „Tie Guan Yin“. Tradiční verze tohoto čaje jsou silně pražené, ale v dnešní době je nejčastěji k nalezení v zelené, nepražené variantě. Je to jeden z deseti čínských nejslavnějších čajů známý pro svou květinovou vůni a hou yun 喉韵 (chou jün) – pocit v krku po ochutnání neboli aftertaste.
Anxi Huang Jin Gui – 安溪 黄金桂 (An-si Chuang Ťin Kuej) – Čajový styl Huang Jin Gui je vyráběn v oblasti Anxi provincie Fujian a je vzhledem velmi podobný čaji Tie Guan Yin, až na svou žlutou barvu. Nažloutlá barva lístků je charakteristická pro kultivar čajovníku „Huang Jin Gui“. Ze všech kultivarů pěstovaných v oblasti Anxi se sklízí jako první.
Anxi Ben Shan – 安溪 本山 (An-si Pen Šan) – Také pochází z Anxi. Je též vzhledově velmi podobný Tie Guan Yin, rozdílem je kultivar čajovníku, tento čaj se vyrábí z „Ben Shan“.
Anxi Mao Xie – 安溪 毛蟹 (An-si Mao Sie) – Tento styl je původem z Anxi a je velmi podobný Tie Guan Yin. Vodítkem k rozlišení je velké množství chloupků na lístcích. Vyrábí se z kultivaru „Mao Xie“, který je známý svými chlupatými listy.
Anxi Jin Guan Yin – 安溪 金观音 (An-si Ťin Kuan Jin) – Hybridní kultivar vytvořený z Tie Guan Yin a Huang Jin Gui. Je také populární pro výrobu Wu Yi Yan Cha.