O majoránce se říkalo, že umí přičarovat lásku. Zároveň se ale tato voňavá bylinka už od dob antiky uplatňovala v medicíně. V české kuchyni patří k nejpoužívanějšímu koření, ačkoli pochází z teplejších krajů Středomoří a v našich podmínkách se dá pěstovat jen jako letnička.
Pěstovali ji už i staří Egypťané, Řekové a Římané a v době křižáckých výprav do Svaté země v raném středověku se rozšířila do zbytku Evropy. 
Bez majoránky se neobejde řada tradičních pokrmů, jako jsou bramboráky, bramborový guláš, karbanátky nebo bramboračka. Pokud vás trápí nachlazení, stres nebo zažívací potíže, můžete si připravit majoránkový čaj. Bylina zklidňuje nervy, a podle léčitelů dokonce zmírňuje menstruační bolesti a upravuje nepravidelný cyklus. Naše babičky majoránkou léčily kašel: přidávaly ji do odvaru z cibule, který na závěr osladily medem.
Při zahlenění nebo zastydlé rýmě může pomoci majoránková napařovací lázeň:
2 hrsti čerstvých nebo 2 lžíce sušených majoránkových lístků zalijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pak se nahneme nad mísu, hlavu si zezadu přikryjeme osuškou a vdechujeme voňavou páru. Tato lázeň by měla trvat asi 10 minut. Nakonec dobře osušíme obličej a ještě chvíli relaxujeme.
Majoránka si našla cestu i do sladkých jídel, ale bramborák, to je  majoránkové blaho | Plzeň

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account