Hořčičné semínko je plodem hořčice seté, která se pěstuje i v tuzemsku. Pochází z jižní Evropy a západní Asie a vyskytuje se hlavně v mírném klimatickém pásmu.
Největší množství hořčičných semínek produkují Maďarsko, Velká Británie, Indie, Kanada a Spojené státy.
Použití v kuchyni
Jedním z nejhlavnějších využití je samozřejmě výroba mnoha druhů hořčice z mletých semen. Není ale mnoho českých domácností, kde by si vyráběli vlastní hořčici. V našich krajích se hořčičné semínko nejčastěji používá při zavařování zeleniny (zelí, červená řepa, okurky), hub či konzervaci ryb.
Další časté použití je při přípravě marinád a kořenění minutek. Je součástí mnoha kořenících směsí na masa a ryby. 
Sušená hořčice je dále vhodná do polévek a dušených pokrmů. Hořčičná pasta se také používá do salátových zálivek, sendvičů nebo majonézy.
V době zavařování a grilování je nutné mít hořčičné semínko vždy po ruce.
Hořčičné semínko a zdraví
Má blahodárné účinky na lidský organismus a lidové léčitelství jej používá na mnoho neduhů. Jeho schopnosti už znala stará čínská medicína i starověká indická.
Pomáhá tvorbě žaludečních šťáv a ke zrychlení střevní peristaltiky. Je tak vhodné při trávicích potížích, špatné funkci střev, nízké tvorbě žluči a zácpě.
Dále tlumí záněty, rozpouští hleny a pomáhá hojit záněty dásní, afty, nebo bolavý krk.
Díky svým močopudným účinkům pomáhá při čištění ledvin a odvodňování.
Přidávám i do omáček které se pasírují nebo polévek. 
………………………………………………………………………………………………………………………
Výborné jsou hořčičné klíčky. Lze vysévat po celý rok pomocí obyčejné nádoby a gázy. Světlé a teplé místo doma, přestože není přímo vystaveno slunečnímu záření, a vlažná převařená voda jsou všechny tyto mladé rostliny potřeba. Po 5-7 dnech řádné budete moci sklízet lahodné klíčky připravené k jídlu. Dobrou chuť přeji.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account