Hořčičné semínko je plodem hořčice seté, která se pěstuje i v tuzemsku. Pochází z jižní Evropy a západní Asie a vyskytuje se hlavně v mírném klimatickém pásmu.
Největší množství hořčičných semínek produkují Maďarsko, Velká Británie, Indie, Kanada a Spojené státy.
Použití v kuchyni
Jedním z nejhlavnějších využití je samozřejmě výroba mnoha druhů hořčice z mletých semen. Není ale mnoho českých domácností, kde by si vyráběli vlastní hořčici. V našich krajích se hořčičné semínko nejčastěji používá při zavařování zeleniny (zelí, červená řepa, okurky), hub či konzervaci ryb.
Další časté použití je při přípravě marinád a kořenění minutek. Je součástí mnoha kořenících směsí na masa a ryby.
Sušená hořčice je dále vhodná do polévek a dušených pokrmů. Hořčičná pasta se také používá do salátových zálivek, sendvičů nebo majonézy.
V době zavařování a grilování je nutné mít hořčičné semínko vždy po ruce.
Hořčičné semínko a zdraví
Má blahodárné účinky na lidský organismus a lidové léčitelství jej používá na mnoho neduhů. Jeho schopnosti už znala stará čínská medicína i starověká indická.
Pomáhá tvorbě žaludečních šťáv a ke zrychlení střevní peristaltiky. Je tak vhodné při trávicích potížích, špatné funkci střev, nízké tvorbě žluči a zácpě.
Dále tlumí záněty, rozpouští hleny a pomáhá hojit záněty dásní, afty, nebo bolavý krk.
Díky svým močopudným účinkům pomáhá při čištění ledvin a odvodňování.
Přidávám i do omáček které se pasírují nebo polévek.
………………………………………………………………………………………………………………………
Výborné jsou hořčičné klíčky. Lze vysévat po celý rok pomocí obyčejné nádoby a gázy. Světlé a teplé místo doma, přestože není přímo vystaveno slunečnímu záření, a vlažná převařená voda jsou všechny tyto mladé rostliny potřeba. Po 5-7 dnech řádné budete moci sklízet lahodné klíčky připravené k jídlu. Dobrou chuť přeji.
Bylinky – Hořčičné semínko
-
Malba na hedvábí.Velikonoční chystání se.
zuzklap||Bydlení a domácnost
Potácím se mezi tradičním pojetím velikonoc a tím, co reálně stíhám. V předvelikonočním čase jsme u nás doma vždycky...
-
O KVĚTINÁCH – ZRÁDNÁ A JEDOVATÁ KONVALINKA VONNÁ
AlenaSmolejová||Bydlení a domácnost
Je jaro, všechno kvete a voní. Kvetou i jedny z nejkrásnějších a nejvoňavějších květin našich lesů – konvalinky. Pocházím...
-
Soli a její druhy III.
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Himalájská sůl vznikla ze stovky milionů let starých moří. Můžeme tedy říct, že pochází z dob, kdy Himálaje byly...
-
Donesl internet…
Lenka Hudečková||Bydlení a domácnost
Jak vyprat jahody? Jahody milujeme skoro všichni, ale také se nám občas stane, že si sladkou pochoutku upustíme...
-
Vánoční zvyky a tradice…
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Jablka jsou symbolem zdraví, dlouhověkosti a síly, ořechy zase symbolem moudrosti a perníčky radosti a mládí. Neměli bychom tedy...
-
Donesl internet…
Lenka Hudečková||Bydlení a domácnost
Jas se žilo.. Ani na oknach a na sporaku nebyly žadne specijalni pojistky, aby sem nevypadnul z okna, nebo...
-
Jak nabrousit nejen kuchyňský nůž
Kamila Pavličíková||Bydlení a domácnost
Jistě víte, že tupý nůž je potenciálně více nebezpečný než ten ostrý. Tupý nůž hůře řeže a používáte u...
-
Čočková polévka
Veronika Sedláčková||Bydlení a domácnost
Dnes si odložím recept na čočkovou polévku. Taky neradi vaříte podle receptu, kde si máte vše zalít vývarem? Ano,...