Rambutan je kulovité ovoce pokryté měkkými červenými až žlutými ostny, které
pochází ze stromu Nephelium lappaceum – dvouslivák ježatý. Pod slupkou se
nachází šťavnatý sladkokyselý žlutobílý míšek. Chutí připomíná ananas nebo liči.
Uprostřed plodu je oválné semeno, hnědobílé barvy. Vyrůstá na vysokém stromu
(18metrů ) v rozvětvených plodenstvích. Květy jsou velké 2,5 až 5 cm. Rambutan je
schopný splodit až 6000 plodů ovoce o váze 70 kilogramů. Může plodit až 2x do roka.
Pochází z jihovýchodní Asie. Roste ve východní Asii, Filipínách, Srí Lance, Austrálii,
Africe, Střední Americe, Indii a Thajsku.
Plody se konzumují v syrovém stavu jako ovoce, přidává se do salátů nebo kompotů.
Lze jej použít do lehkých moučníků, rýžových pudinků, želé a džemů. Semena se
používají k výrobě olejů a mýdla. Také se využívají v kosmetice. Kořeny, listy a kůra
se používají v lidovém léčitelství. Využívají se také jako barvivo.
Plody jsou účinné při léčbě průjmů, snižují krevní tlak a riziko onemocnění
rakovinou. Rambutan tvoří většinou voda. Obsahuje vitamin C, rostlinné tuky a
kyseliny.
Rambutan se hodí také do několika receptů. Můžeme vyzkoušet curry s rambutanem
a kuřecím masem. Výborný je též salát s rambutanem, mangem a ananasem.
