Kakaovník velkokvětý – Theobroma grandiflorum – patří do čeledi slézovitých a do
rodu teplomilných stálezelených stromů. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Byl
rozšířený z povodí Amazonky až k jižní hranici Mexika.
Neopadavé stromy dorůstají do výšky 5-8 metrů. Kmen ve výšce 1-2 m přestává růst
a z jeho vrcholu začnou růst šikmo 4 větve a 1 z nich kolmo vzhůru jako pokračování
kmene. Proces se stále opakuje. Větve jsou ve spirále porostlé řapíkatými listy. Na
kolmých větvích jsou dlouze řapíkaté, symetrické. Na odbočných větvích jsou krátce
řapíkaté a nesymetrické.
Malé květy oboupohlavné vyrůstají ve vrcholičnatých květenstvích. Jsou barvy bílé,
žluté až červené. Květy jsou opylovány drobným hmyzem, mouchami, mravenci,
komáry, mšicemi a větrem. Květy rozkvétají v průběhu roku a stejně tak dozrávají
plody.
Plody jsou nepukavé bobule s tvrdou vnější vrstvou oplodí. Bývají kulovité, vejčité,
dlouhé 6-35 cm, široké 5-12 cm a obsahují 1-60 semen. Semena jsou vejčitá, obalená
hořkosladkou, vonnou bílou dužinou, kterou mají ráda zvířata.
Nejobvyklejší způsob rozšiřování kakaovníku je, že opice a různí hlodavci poruší
tvrdý obal plodu, sežerou dužinu a semena roznesou. Dužina obsahuje alkaloid
theobromin.
Kakaovníky se používají od dob Mayů, kteří ze semen připravovali obřadní nápoj.
Semena obsahují škrob, tuk, lepek, tanin. Po objevení Ameriky se rozšířilo v Evropě
používání kakaového prášku i tuku pro výrobu cukrovinek a nápojů. K těmto účelům
se používá kakaovník pravý, který byl rozšířen do Afriky a Asie.
Největšími producenty kakaa jsou Ghana, Pobřeží Slonoviny, Indonésie, Ekvádor,
Kamerun a Nigérie. Semena se fermentují 1-6 dní. Fermentace probíhá působením
vysoké teploty a kyseliny octové. Pak se suší při teplotě 80-130°C a melou na
kakaovou hmotu. Z té se lisováním oddělí kakaové máslo. Kakaový prášek je výchozí
surovinou při výrobě čokolády. Kakaové máslo se používá na výrobu čokoládových
cukrovinek. Plody kakaovníku se používají též v kosmetice a ve farmacii při výrobě
čípků. Největšími konzumenty čokolády jsou Britové, Irové a Švýcaři.
Obsažené látky mají vliv na fyzický a psychický stav člověka. Obsahují Mg, Fe, K, Cr,
Mn, Ca, Zn a Cu. Obsahují vitamíny, A, B, C a E. Syrové kakao obsahuje mastné
kyseliny a aminokyseliny. Také je v něm tryptofan, který zvyšuje produkci
serotoninu, dávající pocit štěstí a spokojenosti.
Kakaovník velkokvětý
-
Crazy minigolf Beroun
EvaMalíková||Cestování
Beroun a okolí nabízí spoustu možností aktivit – výlety, zábavu pro malé i velké. Známé jsou oblíbené berounské hrnčířské...
-
Baobaby – dlouhověké stromy
Naděžda Křičenská||Cestování
Baobaby jsou opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy. Vyskytují se na...
-
Menej zname europske destinacie
renatasingh||Cestování
https://noizz.azet.sk/cestovanie/menej-zname-europske-mesta/4f6gglx aj ked leto je na konci, nie je dovod pre plac, stale mozme cestovat na jesen, ci v...
-
Víska u Frýdlantu a Dub ochránce
Jaroslava Korpášová||Cestování
Víska je vesnice, část obce Višňová v okrese Liberec. Nachází se asi 2,5 km na jih od Višňové. Je zde...
-
Archeologické léto v Sechutické oboře
MarcelaKapounová||Cestování
Kdy 22. srpen 2021 13:00 – 16:00 Muzeum a galerie severního Plzeňska ve spolupráci s Archeologickým ústavem připravuje pro širokou veřejnost...
-
Plumlov
MarieNogolova||Cestování
Plumlov leží v kopcovité krajině na rozhraní Drahanské vrchoviny a Hané pár kilometrů západně od Prostějova. K výletům láká...
-
CESTOVATELSKÝ ZÁPISNÍK – "DRACI" Z OSTROVA KOMODO
AlenaSmolejová||Cestování
Varan komodský, kterému se také říká Komodský drak, je nejmohutnější žijící ještěr. Dospělí jedinci jsou skutečně impozantní. Vždyť největší zaznamenaný...
-
Salona – památka na římskou éru
Jaroslava Korpášová||Cestování
Vzhledem k poloze našeho ubytování jsme nemohli vynechat při našem dovolenkovém putování ani návštěvu tohoto místa, které je vzdáleno...