Kakaovník velkokvětý – Theobroma grandiflorum – patří do čeledi slézovitých a do
rodu teplomilných stálezelených stromů. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Byl
rozšířený z povodí Amazonky až k jižní hranici Mexika.
 
Neopadavé stromy dorůstají do výšky 5-8 metrů. Kmen ve výšce 1-2 m přestává růst
a z jeho vrcholu začnou růst šikmo 4 větve a 1 z nich kolmo vzhůru jako pokračování
kmene. Proces se stále opakuje. Větve jsou ve spirále porostlé řapíkatými listy. Na
kolmých větvích jsou dlouze řapíkaté, symetrické. Na odbočných větvích jsou krátce
řapíkaté a nesymetrické.
 
Malé květy oboupohlavné vyrůstají ve vrcholičnatých květenstvích. Jsou barvy bílé,
žluté až červené. Květy jsou opylovány drobným hmyzem, mouchami, mravenci,
komáry, mšicemi a větrem. Květy rozkvétají v průběhu roku a stejně tak dozrávají
plody.
 
Plody jsou nepukavé bobule s tvrdou vnější vrstvou oplodí.  Bývají kulovité, vejčité,
dlouhé 6-35 cm, široké 5-12 cm a obsahují 1-60 semen. Semena jsou vejčitá, obalená
hořkosladkou, vonnou bílou dužinou, kterou mají ráda zvířata.
 
Nejobvyklejší způsob rozšiřování kakaovníku je, že opice a různí hlodavci poruší
tvrdý obal plodu, sežerou dužinu a semena roznesou. Dužina obsahuje alkaloid
theobromin. 
 
Kakaovníky se používají od dob Mayů, kteří ze semen připravovali obřadní nápoj.
Semena obsahují škrob, tuk, lepek, tanin. Po objevení Ameriky se rozšířilo v Evropě
používání kakaového prášku i tuku pro výrobu cukrovinek a nápojů. K těmto účelům
se používá kakaovník pravý, který byl rozšířen do Afriky a Asie.
 
Největšími producenty kakaa jsou Ghana, Pobřeží Slonoviny, Indonésie, Ekvádor,
Kamerun a Nigérie. Semena se fermentují 1-6 dní. Fermentace probíhá působením
vysoké teploty a kyseliny octové. Pak se suší při teplotě 80-130°C a melou na
kakaovou hmotu. Z té se lisováním oddělí kakaové máslo. Kakaový prášek je výchozí
surovinou při výrobě čokolády. Kakaové máslo se používá na výrobu čokoládových
cukrovinek. Plody kakaovníku se používají též v kosmetice a ve farmacii při výrobě
čípků. Největšími konzumenty čokolády jsou Britové, Irové a Švýcaři.
 
Obsažené látky mají vliv na fyzický a psychický stav člověka. Obsahují Mg, Fe, K, Cr,
Mn, Ca, Zn a Cu. Obsahují vitamíny, A, B, C a E. Syrové kakao obsahuje mastné
kyseliny a aminokyseliny. Také je v něm tryptofan, který zvyšuje produkci
serotoninu, dávající pocit štěstí a spokojenosti. 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account