Chlebovník je asi 30 m vysoký stálezelený strom, který pochází z jihovýchodní Asie. Rostlina patří do čeledi morušníkovitých. Květy a plody rostou přímo na kmeni. Kvést a plodit začíná po třech až osmi letech. Plod tvarem připomíná vodní meloun, který pokrývá hrbolatá slupka. Uvnitř je několik žlutých dílků s gumovitou strukturou. Jedlá část je sladká a připomíná chutí fíky. 
 
Nejlepší chuť má od června do prosince. Chlebovníku jsou různé druhy. Ovoce někdy váží až 80 kg, proto se prodává již naporcované na díly. 
 
Ovoce se konzumuje chlazené a připravují se z něj saláty. V teplé kuchyni nahrazuje maso a zeleninu. Semena se pečou jako kaštany nebo se používají upražená do polévek a ragú. 
 
Ovoce obsahuje hodně vitamínů, vápník a fosfor. Při přípravě pokrmů je dobré používat gumové rukavice, protože obsahuje latex. 
 
Plod vložíme do misky a vedeme řez do poloviny a jádro vykrojíme. Dužina je rozdělená na různé segmenty. 
 
Pokud dužinu nespotřebujeme, dáme do mikrotenového sáčku do mrazničky, kde vydrží až jeden rok. 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account