V Husově sadu v centru Ostravy byla v úterý odhalena bronzová socha loni zesnulé zpěvačky Věry Špinarové. Ač socha, kterou na přání městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz vytvořil sochař David Moješčík, měla být poctou známé a oblíbené zpěvačce, zatím sklízí hlavně kritiku. Lidé na sociálních sítích poukazují na to, že neodráží podobu zpěvačky. Některým představitelům kulturního života ve městě zase vadí, že v Ostravě vznikají za veřejné peníze sochy bez soutěží. Autor si za svým dílem stojí.

 
Dílo, které stálo 600 000 korun, kritizuje i syn zpěvačky Adam Pavlík, jenž se představení sochy sice účastnil, ale odhalovat ji nechtěl. „Vůbec se s tím neztotožňuji. Vnímám to jako hroznou ostudu,” řekl Pavlík.

Rodina podle něj vůbec neměla možnost do vzniku zasáhnout. Uvedl, že byl osloven s návrhem na vznik sochy, což oceňoval, protože se domnívá, že si to jeho matka zaslouží. „Pak mi bylo řečeno, že pan sochař se mi ozve a začne na tom pracovat,” řekl Pavlík. Sochař se podle něj ozval, až když bylo dílo hotovo. Byl se na něj proto podívat a autorovi se snažil vysvětlit, že socha nevypadá jako jeho matka. „Autor se mi snažil vysvětlit, že to nemá být portrét, že to je nějaká esence, že jsem ovlivněn tím, že jsem příbuzný,” doplnil Pavlík.

Autor sochy v minulosti vytvořil například sochu hudebního skladatele Leoše Janáčka, která je umístěna na Jiráskově náměstí. Je rovněž autorem menší sochy Karla Kryla před budovou Českého rozhlasu.

 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account