Kurkuma – tradiční bylina (nejen) ayurvédského léčitelství, kterou Asie miluje. A není se čemu divit..
 
Už jste o ní slyšeli? Zlatavá, hřejivá kurkuma…
Pokud ano, tak jistě dobře víte, o jaký poklad se jedná.
Pokud ne, pojďte si přečíst čím to je, že je o ni takový zájem a vyzkoušejte některý z mých kurkumových receptů.
Já jsem se s kurkumou pořádně (myšleno vědomě, uvědomělě) setkala teprve na Srí Lance, v ayurvédských zahradách, kde mi bylo nejen vysvětleno o jaký poklad se jedná, ale také jsem si domů vezla nějaké ty ayurvédské léčivé směsi.

Kurkuma, anglicky turmeric, někdy se jí také říká indický šafrán.
Zlatavý prášek s vysokým obsahem blahodárného kurkumínu se získává ze sušeného kořene kurkumovníku dlouhého a má protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační vlastnosti. Funguje jako přírodní antibiotikum a podporuje imunitní systém. Mimo jiné také dokonale uklidní bříško, ať už vás trápí z jakéhokoliv důvodu. Podpoří zažívací systém, přivolá zpět ztracenou chuť k jídlu, působí proti nadýmání, napraví nepravidelnou menstruaci a zmírní i poporodní bolesti. Kurkuma má desítky dalších obdivuhodných účinků a asijských zemí je nezbytnou součástí tradiční medicíny.
Tělo užitečné látky vstřebává nejlépe v kombinaci s olejem, proto se nebojte špetku kurkumy přidat i do jídla. Také černý pepř několikanásobně zvyšuje vstřebatelnost.
Pozor: Kurkumín je silné barvivo a může po sobě zanechat žluté stopy. Buďte tedy při používání opatrní. Obecně se doporučuje 1 lžička kurkumy denně, ne více. Obezřetní by měli být lidé užívající léky na ředění krve.

Kurkumový čaj proti nachlazení a jiným neduhům

    cca 2 cm zázvoru
    lžička medu
    čtvrt lžičky kurkumy
    citron
    špetka černého pepře

Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a zalijte v hrníčku horkou, ne vařící vodou. Nechejte přikryté 5-10 minut luhovat. Vymačkejte trochu šťávy z citronu, přidejte med, špetku pepře a kurkumu a smíchejte. Vzniklou pastu přidejte do přecezeného výluhu ze zázvoru.
Recept lze upravit podle vaší chutě. Vynechejte med, pokud neradi sladíte. Vynechejte zázvor, pokud vám nesedí a místo něj použijte třeba špetku skořice anebo pomeranč. Také si můžete pastu z kurkumy, medu a citronu přidat do svého oblíbeného černého čaje. Fantazii se meze nekladou.
Kurkuma latté aneb zlaté mléko

    300 ml rostlinného mléka (mandlové, sójové, kokosové, rýžové…)
    lžička medu
    půl lžičky skořice
    lžička kurkumy
    špetka černého pepře
    cca 1 cm zázvoru

V kastrůlku povařte rostlinné mléko spolu se všemi ingrediencemi. Přiveďte k varu a ihned podávejte.
I tento recept si můžete upravit podle svých preferencí. Vynechejte med nebo zázvor, pokud vám nedělají dobře. Nakombinujte si intenzitu chutí přesně podle sebe.
Jak do čaje, tak i do latté můžete přidat půl lžičky kokosového, nebo jiného oleje pro zlepšení vstřebávání účinných látek.

Dýňová polévka s kurkumou

    1 dýně hokaido
    3 středně velké brambory
    2 menší mrkve
    bujón, nebo zeleninový vývar
    2 cm zázvoru
    sůl
    pepř
    dýňová semínka
    dýňový nebo olivový olej (nebo jiný dle chuti)
    kurkuma
    15% smetana na šlehání

 
Dýni omyjeme, rozkrojíme na půl a zbavíme semínek. Rozkrájíme na hrubší kousky a vložíme do hrnce. Přidáme oloupané brambory i mrkev, obojí také rozkrájené na větší kousky. Přidáme dvě kostky zeleninového bujónu, trošku soli a zalijeme vodou tak, aby zelenina byla ponořená. Voda stačí opravdu jen do stejné úrovně se zeleninou, jinak bude polévka moc řídká. Přikryjeme pokličkou a vaříme do úplného změknutí.
Pár minut před koncem varu přidáme oloupaný kousek zázvoru. Jakmile zelenina změkla, vypneme vařič a rozmixujeme vše do hladka tyčovým mixérem. Podle potřeby dochutíme solí, eventuálně troškou vegety.
Polévku rozdělíme do talířů, posypeme opraženými dýňovými semínky, přidáme pár kapek oleje a pár kapek smetany, posypeme špetkou kurkumy a pepře.

Kurkuma má desítky a desítky obdivuhodných účinků a jistě se stane i vaším společníkem nejen v sychravých dnech.
Tak ať vám chutná! 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account