Párování vína s delikatesami: Objevte kulinářský zážitek s Vladimírem Vaňkem
Právem se tato vinná degustace jmenuje zážitková. Jde o cílené párování vína s jídlem, podle toho, co se k sobě hodí, co k sobě ladí, a nebo naopak párování toho, co se jedno s druhým doplňuje v úžasný (ano opět) kulinářský zážitek.
Antidegustace pořádaná Vladimírem Vaňkem z www.ocenenavina.cz mě bavila od začátku do konce. Jednalo se o ochutnávku 10 vín spárovaných s vybranými sýry, sushi, uzeninami a čokoládou. Celou degustační večeři provázel pan Vladimír poutavým výkladem o konkrétních odrůdách, vinařských lokalitách, podmínkách ve kterých je réva pěstována, způsobu sklizně, co se k vínu hodí za pokrmy atd.
Co mne ale opravdu zaujalo byla jakási vsuvka mezi ochutnávkami a to bylo poznávání vůní pomocí čichu a jejich přirovnání k tomu, co nám velí intuice. Nevěřili byste, jak je v danou chvíli těžké uhodnout přičichnutím k malé lahvičce například vůni třešně, kouře nebo angreštu. Kord, když si k nosní dírce přikládáte již několikátou vůni. I na to je ale trik – přičichněte ke chlebu. Tím aktivujete čichové buňky, neutralizujete pachy a půjde vám to zase o něco lépe. Musím se pochválit, protože můj nos, ač bylo celkové skóre velmi nízké byl na předních příčkách všech zúčastněných. Ale pojďme od trénování someliérského nosu zpět k vínu *wine*
Bílá vína
Pro začátek bych vyzdvihla víno Sauvignon blanc 2014, Dashwood úžasné, svěží novozélandský Savignon, který snad musí chutnat každému. Osobně, ač nejsem velký znalec vína, mám bílá vína z Nového Zélandu velmi ráda. Jsou svěží a díky své mineralitě jakoby lehce slané – další doznání toho proč miluji zmrzlinu typu “salted caramel” a minerálky s hořčíkem – za vším hold hledej víno! K tomuhle si dejte čerstvý kozí sýr.
Druhá láhev která mě naprosto uchvátila svojí nevšedností bylo Bourgogne Chardonnay les Dressoles 2013, André Goichot naprostý opak toho, co jsem popsala výše, krémové víno s máslovo oříškovou chutí, ale přesto úžasně svěží. Musím se přiznat, že tohle burgundské pro mě bylo překvapením večera. A pokud si myslíte, že si vymýšlím ohledně “máslové” nebo chcete-li krémové chuti, tak vězte že: “Přeměna kyselin jablečné na kyselinu mléčnou – dá vínu krémovost, smetanovost = zaoblí víno”. A mě osobně k této lahůdce chutnal krémový kozí sýr a sýr typu brie. Ale žádný smraďoch, to by bylo po máslíčku 🙂
Můj absolutní vítěz večera
Pojďme na červené *wine*
Mimochodem víte, co znamená slovo RESERVA na vinětě vaší láhve? Ve Španělsku jde o klasifikace podle délky zrání na sudech a v lahvi.
– JOVEN – 1 rok po sklizni na trh, nemusí být v sudu
– CRIANZA – 2 roky po sklizni, min 6M sudu
– RESERVA – 3roky po sklizni, min 12M v sudu
– GRAN RESERVA – 5 let po sklizni, min 24M v sudu
Je tedy vidět, že koupíte-li španělskou reservu máte v podstatě jistotu kvalitního vína. Tolik malý taháček (to mi to jde po jednom večeru s odborníkem) 🙂 Ochutnali jsme nejen mladší, velice dobře pitelnou Rioju (čteme Rijochu) Serna Imperial Crianza 2014 ale i její starší velice elegantní sestřičku 11 let starou láhev – Serna Imperial Reserva 2005 a teprve pak byl znát ten rozdíl mezi ovocnějším, kořeněným, lehčím vínem a tím archivním z hroznů z vinice staré 40 let, které chutná plně a po tabáku s čokoládou. Prostě taková dáma mezi Riojami 🙂
K červeným vínům nám byly podávány masové delikatesy a salámky z různých koutů Evropy. Mňam.
Na závěr si pro nás náš hostitel a head sommelier společnosti Oceněná vína, Vláďa Vaněk nachystal hned dvě dobroty. První byla čokoláda vyrobená na míru “kousacímu” kořeněnému vínu Nine Stones Shiraz 2015, Barossa. Kousací proto, že když ho máte v puse, je tak plné, že máte pocit, že by šlo kousat. A tak jsme si k němu zakousli úžasnou čokoládu Rose of Jericho z ostrova Svatého Dominika speciálně připravenou pro párování s vínem. A protože obsahuje 23 exotických ingrediencí a koření mnozí z hostů měli pocit, že právě dosáhli orgasmického spojení.
Já jsem si ale počkala na víno královského původu. Respektive víno, které pije sama anglická královna. Mým dezertem a zároveň sladkou tečkou za celým večerem, byl německý polosladký RIESLING HOCHHEIMER KÖNIGIN VICTORIABERG KABINETT 2015.
A tímto panu Vladimírovi ještě jednou děkuji za skvělý, jen těžko slovy popsatelný zážitek. Pro ty z vás, které jsem navnadila nabízí Oceněná vína další termíny degustačních večerů ZDE
Tak na zdraví! *wine*
Kristina
Zdroj foto: Kristina Grey