Nejlepší přírodní zdroj vitaminu C, nejpoužívanější podzimní plod lidové medicíny. Jistě najdete několik dalších nej. Červené šípky doporučoval svým pacientům už Hippokrates, první popis účinků najdeme v herbáři z 11. století. Uvařte si šípkový čaj, kdykoli na něj dostanete chuť. V zimě podpoří celkovou kondici, v létě osvěží a dodá potřebné antioxidanty.
-
doporučuje se jako součást prevence vzniku rakoviny, obzvláště prsu,
-
snižuje hladinu cholesterolu,
-
zvyšuje imunitu,
-
pomáhá osobám s artritickou revmatitidou,
-
podporuje činnost srdce a ledvin,
-
upravuje obsah cukru v krvi,
-
reguluje krevní tlak,
-
prospívá správnému zažívání,
-
má protizánětlivé účinky,
-
vyživuje pleť.
Květy a plody mají pronikavou, velice příjemnou vůni. Šípky jsou po svém úplném dozrání podmanivě sladké, což přímo vybízí k výrobě sirupů a marmelád. Při opatrném sušení mrazem si zachovávají všechny své benefity, a tak je možné je konzumovat po celý rok. Výborné jsou v čajových směsích, do kterých přináší pořádnou dávku vitamínů.