Jde o starý sudetský recept ztracený společně s německými obyvateli, naštěstí se ale zachoval v historických kuchařkách.
1
NA TĚSTO v míse rozetřete droždí, přidejte 1 lžíci cukru, 2 lžíce mléka a hladké mouky. Zakryjte a nechte cca 10 minut vzejít kvásek. Kvásek dejte do mísy robotu. Ve mléku rozkvedlejte žloutky. Přidejte zbylý cukr, obě mouky, sůl a mléko podle toho, jak mouka saje. Nakonec vložte rozpuštěné vlahé máslo a citronovou kůru a propracujte v hladké a nelepivé těsto. Přikryjte a nechte vykynout.
2
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ vyšlehejte společně dohladka tvaroh, cukr, sůl, máslo a rum, nakonec vmíchejte namočené rozinky.
3
NA MAKOVOU NÁPLŇ vlijte do rendlíku mléko, přidejte mák a společně provařte do zhoustnutí, pak vsypte cukr podle chuti a zjemněte máslem. Nechte vychladnout.
4
NA JABLEČNOU NÁPLŇ poduste jablka s cukrem, solí a skořicí podle chuti, pak vmíchejte rozinky. Nechte vychladnout.
5
NA POVIDLOVOU NÁPLŇ rozmíchejte povidla a rum, pokud jsou povidla příliš hustá, rozřeďte je troškou vody, pokud jsou řídká, zahustěte je strouhaným perníkem.
6
Troubu vyhřejte na 180 °C. Menší plech nebo pekáč o rozměru 36 x 25 cm vymastěte máslem. Vykynuté těsto rozválejte a přeneste na plech nebo pekáč nebo jej rukama do formy vmačkejte tak, aby bylo až ke krajům. Střídavě pak na koláč nanášejte lžící od všech náplní tak, aby byl pořádně strakatý – poměr náplní můžete upravit podle své chuti. Koláč vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut.
NĚCO NAVÍC
- V náplních se meze nekladou, můžete přidat i drobenku, ořechovou náplň, hrušková povidla nebo džem. Džemy mají běžně tendenci z kynutého těsta v troubě stéct – u flekance je však sousedství tužších náplní, jako je tvaroh a mák, udrží na koláči. Dbejte jen na to, abyste džem nedávali těsně na okraj koláče.
- Těsto si můžete zadělat i večer, nechat ho kynout přes noc v lednici a ráno koláč vytvarovat, naplnit a upéct – z pomalu kynutého těsta je koláč ještě chutnější.
ks - NA TĚSTOks - droždí 0.75 kostkyks - krupicový cukr 100 gks - mléko 200 ml vlažné, 180-200 gks - mouka pšeničná hladká 250 gks - žloutek 2 ksks - mouka pšeničná polohrubá 250 gks - sůl 5 gks - máslo 100 g + na vymazáníks - citronová kůra nastrouhaná z 1 citronuks - NA TVAROHOVOU NÁPLŇks - tvaroh měkký 500 g tučný, ve stanioluks - krupicový cukr 80 gks - sůl 1 špetkaks - máslo 50 g změkléks - rum 2 PL tuzemákks - rozinky 2 PL propláchnuté, namočené v rumu tuzemákuks - NA MAKOVOU NÁPLŇks - mléko 125 mlks - mák mletý 150 gks - krupicový cukr podle chutiks - máslo 50 gks - NA JABLEČNOU NÁPLŇks - jablka 4 ks oloupaná a nakrájenáks - krupicový cukr podle chutiks - sůl troškaks - skořice mletá, podle chutiks - rozinky 50 g propláchnutéks - NA POVIDLOVOU NÁPLŇks - švestková povidla podle potřebyks - rum tuzemák, na rozředění a dochuceníks - perník na strouhání, nastrouhaný, trocha – podle potřebypříprava - 30-40vaření - 60+