1
Džem smíchejte s vodou a likérem, a pokud džem obsahuje semínka, přepasírujte je přes jemné sítko, abyste se jich zbavili. Semínka vyhoďte.
2
Na krém ve velké míse promíchejte mascarpone, 45 ml likéru a vanilkový extrakt. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem do měkkých špiček. Zhruba 1/4 šlehačky pro odlehčení vmíchejte do krému. Zbytek šlehačky opatrně překládáním zapracujte tak, abyste nepřišli o našlehaný objem.
3
Piškoty vyložte celé dno vhodné hranaté nádoby (přibližně o rozměrech 20 x 30 cm). V případě potřeby piškoty ostrým nožem rozkrojte tak, aby se do formy pohodlně vešly. Zalijte je polovinou malinové směsi, nechte krátce vsáknout a naneste polovinu krému a poctivě ho rozetřete až k okrajům. Rovnoměrně posypte zhruba 1/2 malin. Pak celý postup zopakujte a dezert zakončete úhlednou vrstvou zbylých malin. Volně zakryjte potravinářskou fólií a uložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
4
Těsně před servírováním rozmixujte nebo v hmoždíři rozdrťte lyofilizované maliny na jemný prášek, přesypte přes jemné sítko k moučkovému cukru, promíchejte a použijte na poprášení dezertu. Ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Místo malinového džemu můžete použít čerstvě připravené malinové pyré zbavené semínek (sladit můžete, ale nemusíte). V tom případě vynechte 15 ml vlažné vody na naředění. Cukrářské piškoty můžete použít kupované nebo domácí.300g - malinový džem 1 sklenka15ml - voda (vlažná)45ml - ovocný likér (Chambord nebo jiný malinový likér)36ks - piškoty 2 bal cukřářské (viz Něco navíc)600g - maliny ks - NA KRÉM Z MASCARPONE750g - mascarpone45ml - ovocný likér (Chambord nebo jiný malinový likér)1lžička - vanilkový extrakt400ml - smetana ke šlehání 33-40%70g - moučkový cukr ks - NA DOKONČENÍ10g - maliny lyofilizované30g - moučkový cukrpříprava - 10vaření - 20