Zapečené těstoviny s houbami a gorgonzolou

Vytisknout recept
Ve velkém hrnci si přiveďte k varu 4 l vody na vaření těstovin. Mezitím si oloupejte červené cibule (nebo šalotky) a nakrájejte je na měsíčky, utřete česnek, nakrájejte si žampiony na plátky a nakrájejte na nudličky tofu. Až voda v hrnci začne vřít, osolte ji, ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do hrnce těstoviny a vařte je po dobu uvedenou na obalu produktu (půjde o cca 8–11 minut).
Mezitím začněte připravovat houbovou směs. Ve velké pánvi rozehřejte 30 g másla, přidejte nakrájenou cibuli a 1 lžíci medu a vše opékejte cca 2 minuty na středním plameni. Poté přidejte utřený česnek a vinný ocet a zahřívejte další 2 minuty. Následně přidejte nakrájené žampiony, tymián, špetku soli a špetku pepře a vše zahřívejte další 2 minuty. Nakonec do pánve přidejte zeleninový vývar, sójovou smetanu, sójovou omáčku a bobkové listy, pánev přiklopte pokličkou a celou směs vařte 10 minut na středním plameni.
Až se dovaří těstoviny, sceďte je a dejte si předehřívat troubu na 180 °C. Jakmile pak uplyne 10 minut vaření houbové směsi pod pokličkou, vypněte ohřev, přidejte do pánve uvařené těstoviny, nakrájené tofu a gorgonzolu a vše důkladně promíchejte. Výslednou směs přemístěte do zapékací mísy (20 cm × 30 cm) a navrch na jemném struhadle nastrouhejte gruyère (nebo parmazán). Následně mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 10 minut při 180 °C.
Zapečenou směs rozdělte na 6 porcí a podávejte.
Nutriční informace na 1 porci: 512 kcal | 24 g bílkovin | 60 g sacharidů | 20 g tuků

ks - 4 l vody
ks - 2 střední červené cibule (nebo 6 šalotek)
ks - 2 stroužky česneku
ks - 200 g hnědých žampionů (můžete použít i bílé žampiony nebo portobella)
ks - 300 g uzeného tofu
ks - 400 g celozrnných žitných těstovin (např. penne) v suchém stavu
ks - 30 g másla
ks - 1 lžíce medu
ks - 4 lžíce červeného vinného octa
ks - 5 snítek čerstvého tymiánu (nebo ½ lžičky sušeného)
ks - 200 ml zeleninového vývaru
ks - 120 ml sójové smetany
ks - 1 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli
ks - 2 bobkové listy
ks - 90 g gorgonzoly
ks - 40 g sýru gruyère (nebo parmazánu)
ks - sůl
ks - pepř
příprava - 25
vaření - 25
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila Nikola Sladká

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account