Ve velkém hrnci si přiveďte k varu 4 l vody na vaření těstovin. Mezitím si oloupejte červené cibule (nebo šalotky) a nakrájejte je na měsíčky, utřete česnek, nakrájejte si žampiony na plátky a nakrájejte na nudličky tofu. Až voda v hrnci začne vřít, osolte ji, ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do hrnce těstoviny a vařte je po dobu uvedenou na obalu produktu (půjde o cca 8–11 minut).
Mezitím začněte připravovat houbovou směs. Ve velké pánvi rozehřejte 30 g másla, přidejte nakrájenou cibuli a 1 lžíci medu a vše opékejte cca 2 minuty na středním plameni. Poté přidejte utřený česnek a vinný ocet a zahřívejte další 2 minuty. Následně přidejte nakrájené žampiony, tymián, špetku soli a špetku pepře a vše zahřívejte další 2 minuty. Nakonec do pánve přidejte zeleninový vývar, sójovou smetanu, sójovou omáčku a bobkové listy, pánev přiklopte pokličkou a celou směs vařte 10 minut na středním plameni.
Až se dovaří těstoviny, sceďte je a dejte si předehřívat troubu na 180 °C. Jakmile pak uplyne 10 minut vaření houbové směsi pod pokličkou, vypněte ohřev, přidejte do pánve uvařené těstoviny, nakrájené tofu a gorgonzolu a vše důkladně promíchejte. Výslednou směs přemístěte do zapékací mísy (20 cm × 30 cm) a navrch na jemném struhadle nastrouhejte gruyère (nebo parmazán). Následně mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 10 minut při 180 °C.
Zapečenou směs rozdělte na 6 porcí a podávejte.
Nutriční informace na 1 porci: 512 kcal | 24 g bílkovin | 60 g sacharidů | 20 g tukůks - 4 l vodyks - 2 střední červené cibule (nebo 6 šalotek)ks - 2 stroužky česnekuks - 200 g hnědých žampionů (můžete použít i bílé žampiony nebo portobella)ks - 300 g uzeného tofuks - 400 g celozrnných žitných těstovin (např. penne) v suchém stavuks - 30 g máslaks - 1 lžíce meduks - 4 lžíce červeného vinného octaks - 5 snítek čerstvého tymiánu (nebo ½ lžičky sušeného)ks - 200 ml zeleninového vývaru ks - 120 ml sójové smetanyks - 1 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soliks - 2 bobkové listyks - 90 g gorgonzolyks - 40 g sýru gruyère (nebo parmazánu)ks - sůlks - pepřpříprava - 25vaření - 25