BEZKAŠEL - jitrocelový sirup

Vytisknout recept

Milé ženy, vím, že zrovna nyní není správný čas na sběr jitrocele,

ale ten čas tu bude, co by dup.

A uvařit dětem jitrocelový sirup je skvělá věc, která jim hodně pomůže.

Dá se sice koupit v lékárně, ale domácí je domácí a musím říci, že vydržel dlouho.

Mmch. připomněla mi to dnes MagdalénaOhnivá žena,

proto jsem recept našla a podělím se s Vámi.

 

 

Začátkem léta vyžeňte celou rodinu, děti i babičky, protože to nasbírat,

je docela umění, na louku plnou čerstvého jitrocele.

Každému dejte papírový pytel nebo látkovou tašku, aby se lístky nezapařily.

My jsme to v 6. ti lidech sbírali celé odpoledne.

Postup:

Lístky umyjte v cedníku a dejte je vařit do vody, tak dlouho, než tekutina zhnědne.

Poté si tuto svařenou směs nechte vychladnout.

Pak ji přelijte přes plátýnko do jiného hrnce a ještě pořádně vymačkejte šťávu z listů

jitrocele. Podle chuti přislaďte cukrem (možno dát až 1 kg !).

Vařte pomalu do sirupového stavu, což může být hodina až hodina a půl.

Je nutné budoucí sirup často míchat.

Ke konci přidejte med, tekutina ještě více ztmavne a zhoustne.

Hustotu sirupu vyzkoušíme kapkou na studeném talířku. 

Poté přeléváme opatrně, abychom se nespálili, sirup do čistých a vyvařených,

horkých skleniček, otočíme dnem vzhůru a necháme zatáhnout.

Uklízíme druhý den, když jsou sirupy dobře vychlazené.

Sirupy mi doma vydržely na tři zimy, pořád byly dobré a stále pomáhaly při kašli.

Nejen dětem, ale i nám, dospělým.

Hudlenka


2,5kg - čerstvé jitrocelové lístky
1,5l - voda
200g - med
1kg - cukr
příprava - hodiny
vaření - 60 - 90
Kategorie Nápoje
Porce 0
Uvařila Lenka Hudečková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account