
Velikonoční beránek
Ingredience
- • 350 g hladké mouky Karlova Koruna
- • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- • 230 g krupicového cukru
- • špetka soli
- • nastrouhaná kůra z 1 citronu
- • 6 vajec
- • 130 ml rostlinného oleje
- • 240 g smetanového jogurtu BONI
- • šťáva z 1 citronu
- • olej na vymazání formy
- • hrubá mouka na vysypání formy
- • moučkový cukr na závěrečné poprášení
Instrukce
- Předehřejte troubu na 170 °C. Do větší mísy prosejte mouku spolu s kypřicím práškem. Přidejte cukr, špetku soli a citronovou kůru. Promíchejte vše vařečkou, aby se suroviny rovnoměrně spojily. Do suché směsi rozklepněte vejce, přilijte olej, jogurt a citronovou šťávu. Trpělivě míchejte, dokud nevznikne hladké a vláčné těsto. Nechte ho na několik minut odpočinout. Mezitím si připravte formu: potřete ji olejem (ideálně mašlovačkou) a vysypejte hrubou moukou. Přebytečnou mouku jemně vyklepejte. Těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 45 minut. Ke konci pečení proveďte test špejlí – pokud ji zapíchnete do středu těsta a vytáhnete suchou, je beránek hotový. Po upečení nechte beránka chvíli vychladnout. Pokud těsto přilnulo k formě, opatrně ho uvolněte nožem podél okrajů. Poté beránka vyklopte. Přendejte ho na slavnostní mísu a poprašte moučkovým cukrem.