Velikonoční beránek

Vytisknout recept
Velikonoční beránek je jedním z nejkrásnějších symbolů jara a oslav Velikonoc. Nejenže krásně vypadá na svátečně prostřeném stole, ale jeho sladká chuť potěší malé i velké. Ať už ho připravujete každý rok jako rodinnou tradici, nebo se do pečení beránka pouštíte poprvé, s tímto osvědčeným receptem si ho zaručeně zamilujete.
Kategorie moučník
Kuchyně Česká
Čas přípravy 25 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes
Porce 8 - 10 porcí
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

  • • 350 g hladké mouky Karlova Koruna
  • • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • • 230 g krupicového cukru
  • • špetka soli
  • • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • • 6 vajec
  • • 130 ml rostlinného oleje
  • • 240 g smetanového jogurtu BONI
  • • šťáva z 1 citronu
  • • olej na vymazání formy
  • • hrubá mouka na vysypání formy
  • • moučkový cukr na závěrečné poprášení

Instrukce

  • Předehřejte troubu na 170 °C. Do větší mísy prosejte mouku spolu s kypřicím práškem. Přidejte cukr, špetku soli a citronovou kůru. Promíchejte vše vařečkou, aby se suroviny rovnoměrně spojily. Do suché směsi rozklepněte vejce, přilijte olej, jogurt a citronovou šťávu. Trpělivě míchejte, dokud nevznikne hladké a vláčné těsto. Nechte ho na několik minut odpočinout. Mezitím si připravte formu: potřete ji olejem (ideálně mašlovačkou) a vysypejte hrubou moukou. Přebytečnou mouku jemně vyklepejte. Těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 45 minut. Ke konci pečení proveďte test špejlí – pokud ji zapíchnete do středu těsta a vytáhnete suchou, je beránek hotový. Po upečení nechte beránka chvíli vychladnout. Pokud těsto přilnulo k formě, opatrně ho uvolněte nožem podél okrajů. Poté beránka vyklopte. Přendejte ho na slavnostní mísu a poprašte moučkovým cukrem.

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account