Milé ženy, vím, že zrovna nyní není správný čas na sběr jitrocele,
ale ten čas tu bude, co by dup.
A uvařit dětem jitrocelový sirup je skvělá věc, která jim hodně pomůže.
Dá se sice koupit v lékárně, ale domácí je domácí a musím říci, že vydržel dlouho.
Mmch. připomněla mi to dnes MagdalénaOhnivá žena,
proto jsem recept našla a podělím se s Vámi.
Začátkem léta vyžeňte celou rodinu, děti i babičky, protože to nasbírat,
je docela umění, na louku plnou čerstvého jitrocele.
Každému dejte papírový pytel nebo látkovou tašku, aby se lístky nezapařily.
My jsme to v 6. ti lidech sbírali celé odpoledne.
Postup:
Lístky umyjte v cedníku a dejte je vařit do vody, tak dlouho, než tekutina zhnědne.
Poté si tuto svařenou směs nechte vychladnout.
Pak ji přelijte přes plátýnko do jiného hrnce a ještě pořádně vymačkejte šťávu z listů
jitrocele. Podle chuti přislaďte cukrem (možno dát až 1 kg !).
Vařte pomalu do sirupového stavu, což může být hodina až hodina a půl.
Je nutné budoucí sirup často míchat.
Ke konci přidejte med, tekutina ještě více ztmavne a zhoustne.
Hustotu sirupu vyzkoušíme kapkou na studeném talířku.
Poté přeléváme opatrně, abychom se nespálili, sirup do čistých a vyvařených,
horkých skleniček, otočíme dnem vzhůru a necháme zatáhnout.
Uklízíme druhý den, když jsou sirupy dobře vychlazené.
Sirupy mi doma vydržely na tři zimy, pořád byly dobré a stále pomáhaly při kašli.
Nejen dětem, ale i nám, dospělým.
Hudlenka
2,5kg - čerstvé jitrocelové lístky1,5l - voda200g - med1kg - cukrpříprava - hodinyvaření - 60 - 90