Moje první domácí rohlíky

Vytisknout recept
Do vlažné vody rozdrobíme droždí (cca větší půlka kostky) a špetku cukru, rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásek nalijeme do přesáté a osolené mouky, přidáme rozpuštěné sádlo a dobře propracujeme těsto. Zakryjeme fólií a necháme cca 40-50 minut kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem. Pak těsto na vále rozdělíme na 10-12 kousků, vytvarueme bochánky a pod utěrkou necháme zase 10 minut kynout. 
Pak jednotlivé bochánky válečkem rozválíme na přibližný trojúhelník a od širší strany směrem ke špičce srolujeme. Přendáme na plech a zase 10-15 minut necháme odpočinout. Mezitím rozpálíme troubu na 220°C, rohlíky na plechu zvlčíme několika střiky vody pomocí rozprašovače a dokud je povrch vlhký můžeme posypat mákem. Stříkneme párkrát i do trouby, rychle vložíme plech a zavřeme. Pečeme cca 8 minut a ztlumíme troubu na 180 a dopečeme do zlatova. 
Proč voda a sádlo a ne mléko a máslo? Protože rohlík má být rohlík a ne buchta. Máslo i mléko má výraznou chuť i vůni a my chceme rohlík! Sádlo je prostě klasika a je nej. 
Moje rohlíky jsou jedlé i druhý den a ke guláši klidně i třetí. Ale nejlepší jsou čerstvé jen s máslem. Mňam. 
 
 

500g - hl. mouka
270ml - voda
3lžíce - sádlo
30g - droždí
1lžička - sůl
1lžíce - mák
1špetka - cukr
příprava - 60
vaření - 20
Kategorie Přílohy
Porce 0
Uvařila LudmilaVaněčková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account