Do vlažné vody rozdrobíme droždí (cca větší půlka kostky) a špetku cukru, rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásek nalijeme do přesáté a osolené mouky, přidáme rozpuštěné sádlo a dobře propracujeme těsto. Zakryjeme fólií a necháme cca 40-50 minut kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem. Pak těsto na vále rozdělíme na 10-12 kousků, vytvarueme bochánky a pod utěrkou necháme zase 10 minut kynout.
Pak jednotlivé bochánky válečkem rozválíme na přibližný trojúhelník a od širší strany směrem ke špičce srolujeme. Přendáme na plech a zase 10-15 minut necháme odpočinout. Mezitím rozpálíme troubu na 220°C, rohlíky na plechu zvlčíme několika střiky vody pomocí rozprašovače a dokud je povrch vlhký můžeme posypat mákem. Stříkneme párkrát i do trouby, rychle vložíme plech a zavřeme. Pečeme cca 8 minut a ztlumíme troubu na 180 a dopečeme do zlatova.
Proč voda a sádlo a ne mléko a máslo? Protože rohlík má být rohlík a ne buchta. Máslo i mléko má výraznou chuť i vůni a my chceme rohlík! Sádlo je prostě klasika a je nej.
Moje rohlíky jsou jedlé i druhý den a ke guláši klidně i třetí. Ale nejlepší jsou čerstvé jen s máslem. Mňam.
500g - hl. mouka270ml - voda3lžíce - sádlo30g - droždí1lžička - sůl1lžíce - mák1špetka - cukrpříprava - 60vaření - 20