Studená okurková polévka
Ingredience
- 4 ks okurky
- 750 ml vývaru (zeleninový či drůbeží)
- 150 g kozího sýra
- 150 g sýra s modrou plísní
- hrst bazalky
- špetka soli
- špetka pepře
- 1 ks citron
Instrukce
- Okurky oloupejte, podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka. Přebytečnou šťávu z okurek přes cedník vymačkejte do nádoby.Okurku nakrájejte na kostičky a přidejte k vymačkané šťávě. Přilijte studený vývar zbavený tuku, vše důkladně promixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes sítko. Základ polévky ochuťte pepřem a šťávou z citronu dle chuti. Zatím nesolte! Do základu přidejte nastrouhaný sýr s modrou plísní, čerstvý kozí sýr, lístky bazalky a znovu promixujte. V tuto chvíli polévku osolte a dejte ji vychladit alespoň na dvě hodiny.