Pokud máte pocit, že polévky k létu nepatří, nezapomínejte, že tělu dodávají důležité látky, tekutiny i potřebnou energii. Většina z nich je navíc velmi jednoduchá na přípravu, lehce stravitelná a neobsahuje mnoho kalorií. Takže jsou na letní oběd jako dělané. Studené polévky jsou oblíbené v zemích s tropickými teplotami, které se v posledních letech vyskytují i u nás. Proto je na čase obohatit váš polévkový repertoár zajímavým receptem, který nejen příjemně osvěží, ale také zasytí.Postup:Okurky oloupejte, podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka. Přebytečnou šťávu z okurek přes cedník vymačkejte do nádoby.Okurku nakrájejte na kostičky a přidejte k vymačkané šťávě.Přilijte studený vývar zbavený tuku, vše důkladně promixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes sítko.Základ polévky ochuťte pepřem a šťávou z citronu dle chuti. Zatím nesolte!Do základu přidejte nastrouhaný sýr s modrou plísní, čerstvý kozí sýr, lístky bazalky a znovu promixujte.V tuto chvíli polévku osolte a dejte ji vychladit alespoň na dvě hodiny.TIP! Polévku jsme dochutili sýrem s modrou plísní od Madety, který má značku kvality Klasa.4ks - salátová okurka750ml - zeleninový nebo kuřecí vývar150g - čerstvý kozí sýr150g - sýr s modrou plísní1ks - citron1hrst - čerstvá bazalka1špetka - sůl1špetka - pepřpříprava - 25vaření - .
Kategorie Polévka
Kuchyně Ostatní
Keyword léto, zdravě, zelenina
Čas přípravy 5 minutesmin
Čas vaření 25 minutesmin
Celkový čas 30 minutesmin
Porce 4
Kalorie 196
Uvařila PetraVomelová
Ingredience
4ks okurky
750mlvývaru (zeleninový či drůbeží)
150gkozího sýra
150g sýra s modrou plísní
hrst bazalky
špetka soli
špetka pepře
1kscitron
Instrukce
Okurky oloupejte, podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka. Přebytečnou šťávu z okurek přes cedník vymačkejte do nádoby.Okurku nakrájejte na kostičky a přidejte k vymačkané šťávě. Přilijte studený vývar zbavený tuku, vše důkladně promixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes sítko. Základ polévky ochuťte pepřem a šťávou z citronu dle chuti. Zatím nesolte! Do základu přidejte nastrouhaný sýr s modrou plísní, čerstvý kozí sýr, lístky bazalky a znovu promixujte. V tuto chvíli polévku osolte a dejte ji vychladit alespoň na dvě hodiny.
Notes
TIP! Polévku jsme dochutili sýrem s modrou plísní od Madety, který má značku kvality Klasa