- Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky
a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
- Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
- Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
- Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
- Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
- Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.
TIP! Na strouhání doporučujeme kůru z bio citronu se zeleno-bílým znakem BIO, u kterého máme jistotu, že nebyl chemicky ošetřen.250g - hladká mouka250g - polohrubá mouka120g - cukr krupice 120g - máslo30g - droždí4ks - žloutky250ml - mléko50g - bílý jogurt1ks - vejce na potřeníks - citronová kůra50g - rozinky namočené alespoň 15 minut v horké vodě50g - mandlové lupínkyks - špetka solipříprava - 30vaření - 60