Snídaně po francouzsku: Croque Monsieur recept
Jak na to?
Toastové chleby si nejprve pomažeme máslem (nejlépe přepuštěným ghí) a začneme si připravovat bešamel. Lžíci másla rozpálíme v malém rendlíku, zaprášíme hladkou moukou, mícháme do hladké, řidší jíšky, a nakonec zalijeme studeným mlékem. Postupně vše mixujeme metličkou, dokud bešamel nemá požadovanou konzistenci. Mlékem můžeme případně naředit dle potřeby. Na závěr přidáme špetku muškátového oříšku a necháme lehce zchladnout. Kdo chce, může bešamel vylepšit nastrouhaným sýrem a vmícháním vaječného žloutku. Toastový chléb si nyní položíme na plech namazanou stranou dolů, a levou část pomažeme bešamelovou směsí. Na bílou vrstvu klademe plátek sýra Gruyere a šunku, kterou pomažeme francouzskou hořčicí. Nakonec přidáme lžíci bešamelu a přiklopíme. Teď nezbývá nic jiného, než tuhle dobrotu shora pomazat bešamelovou omáčkou, zasypat sýrem a dát zapéct do trouby na 180 stupňů dozlatova. Verze Croque Madame je vylepšená o volské oko na topu sendviče. Nebo by to měl být spíš Monsieur, nemyslíte?Bon Apetit!
4ks - toastový chléb - plátek
4plátek - šunka nejvyšší kvality - plátek
4plátek - sýr Gruyere
1lžíce - francouzská hořčice
2dcl - plnotučné farmářské mléko
2ks - bio vejce
2lžíce - máslo
1lžička - hladká mouka
1lžička - ghí na potření toastu
1špetka - muškátový oříšek
příprava - 5
vaření - 10