U tohoto receptu hraje hlavní roli toastový chléb, francouzský sýr Gruyere, dijonská hořčice, poctivá šunka a farmářské mléko s vejci.
Jak na to?
Toastové chleby si nejprve pomažeme máslem (nejlépe přepuštěným ghí) a začneme si připravovat bešamel. Lžíci másla rozpálíme v malém rendlíku, zaprášíme hladkou moukou, mícháme do hladké, řidší jíšky, a nakonec zalijeme studeným mlékem. Postupně vše mixujeme metličkou, dokud bešamel nemá požadovanou konzistenci. Mlékem můžeme případně naředit dle potřeby. Na závěr přidáme špetku muškátového oříšku a necháme lehce zchladnout. Kdo chce, může bešamel vylepšit nastrouhaným sýrem a vmícháním vaječného žloutku.
Toastový chléb si nyní položíme na plech namazanou stranou dolů, a levou část pomažeme bešamelovou směsí. Na bílou vrstvu klademe plátek sýra Gruyere a šunku, kterou pomažeme francouzskou hořčicí. Nakonec přidáme lžíci bešamelu a přiklopíme. Teď nezbývá nic jiného, než tuhle dobrotu shora pomazat bešamelovou omáčkou, zasypat sýrem a dát zapéct do trouby na 180 stupňů dozlatova.
Verze Croque Madame je vylepšená o volské oko na topu sendviče. Nebo by to měl být spíš Monsieur, nemyslíte? :)
Bon Apetit! :)
4ks - toastový chléb - plátek4plátek - šunka nejvyšší kvality - plátek4plátek - sýr Gruyere 1lžíce - francouzská hořčice2dcl - plnotučné farmářské mléko 2ks - bio vejce2lžíce - máslo1lžička - hladká mouka1lžička - ghí na potření toastu1špetka - muškátový oříšekpříprava - 5vaření - 10