Čas lovu, čas šípkové omáčky
- Nejdříve jsem oloupala kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel. Tu jsem nastrouhala na jemné proužky.
- V pekáči jsem nechala rozpustit sádlo se špekem. Přidala jsem nadrobno nakrájenou zeleninu a pomalu restovala do hněda. Zde se vyplatí nespěchat a opravdu nechat zezlátnout, protože takto připravená zelenina je základem celé omáčky. Trvalo to celkem dlouho, víc než půl hodiny.
- Mezitím jsem si nakrájela maso na kousky asi 3x3 cm. To jsem pak přidala do vyrestované zeleniny.
- Nechala jsem ho zatáhnout a pak dochutila solí, pepřem, cukrem, rajčotovým protlakem, povidly.
- Samozřejmě - červené víno tomu dodá ten správný šmrnc a divoké koření, což znamená bobkový list, celý pepř a nové koření, to tomu zase přidá divoký nádech.
- To celé jsem podlila vývarem z kostí a vařila opět celkem dlouho, asi hodinu a půl. Prostě do té doby, než bylo maso měkké.
- Maso jsem vyjmula a do omáčka přidala šípkový džem. Takto připravenou omáčku jsem povařila a propasírovala - a je to!