Něco k svátku vegetariánů – quiche s houbami a špenátem, nebo mangoldem

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 35 minutes
Porce 0
Uvařila LuciePomijová Brabcová

Ingredience

  • 1 ks Listové těsto
  • 3 ks Houby portobello
  • 150 g Baby špenát
  • 200 g Sýr ementál nebo gruyere
  • 400 ml Smetana na vaření nebo šlehání
  • 2 ks Vejce
  • 1 lžička Sůl
  • 1 špetka Pepř
  • 1 špetka Mletý muškátový oříšek
  • 1 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 lžíce Máslo
  • 1 špetka Kmín
  • Olej na vymazání formy

Instrukce

  • V neděli mají svátek vegetariáni. Slaví se prý celosvětově. Tak my na Honeyfood ho oslavíme naším oblíbeným slaným koláčem – quichem s houbami a špenátem.
    Quiche (čti kiš) připravuji už mnoho let a za tu dobu jsem našla spoustu zajímavých kombinací. Já osobně mám nejradši klasický Quiche Lorraine se slaninou a sýrem, ale hned za ním stojí v řadě ten s houbami a špenátem, případně mangoldem
    Nejdříve vysvětlím, proč používám kupované těsto. 1) je to samozřejmě rychlejší 2) není to ale lenost, ale protože je dobré a vyzkoušela jsem snad všechny na trhu a to, které dodává firma Wewalka, mi chutná nejvíc. A jsou dobré obě – křehké (je dražší) i to listové. Je tenké, krásně drží ve formě a je hlavně chutné. Vyzkoušela jsem i „zaručené“ recepty na těsto na quiche a většinou byla moc hutná, rozpadala se nebo špatně držela tvar.
    Těsto tedy koupím už vyválené. Z jednoho balení udělám 1 velký quiche anebo 4-5 malých. Formu vždy nejdříve lehce vystříkám olejem – kupuji ve spreji. Utvoří jen minimální vrstvu a quiche potom není zbytečně mastný. Bez vymazání mám spíš špatné zkušenosti – nejdou potom moc vyklopit.
    Těsto umístím do formy, vytvaruji okraje, propíchám dno několikrát vidličkou a v případě tohoto těsta nepředpékám! Vyzkoušela jsem obě varianty, nepředpečena varianta mi vychází lépe.
    Připravím si špenát nebo mangold a houby. Najemno nakrájím šalotku a nechám lehce osmahnout na másle. Přidám prolisovaný česnek. Na plátky nakrájené houby portobello (očistěné) dám lehce orestovat. Přidám sůl, pepř a mletý kmín. Nechám podusit cca 10 minut, pokud by houby pustily málo tekutiny, lehce podliju vodou nebo vývarem, mám-li po ruce. Jakmile jsou houby hotové, přidám baby špenát, zamíchám a jen ho nechám „zteplat“, aby zůstal zelený a odstavím z tepla.
    Mezitím si nastrouhám sýr ementál nebo gruyere. Vejce rozšlehám se smetanou (lehčí varianta je smetana na vaření, těžší varianta je smetana ke šlehání nebo creme fraiche). Osolím, opepřím a přidám špetku muškátového oříšku.
    Formu nebo menší formičky naplněné těstem dám na plech, naplním je připravenou směsí hub a špenátu a zasypu sýrem. Pak každou zaliju připravenou směsí ze smetany a vajec. Peču v troubě na 185 stupňů (horkovzdušná) cca 30-35 min, ale je třeba být na pozoru. A neotvírat troubu a nenakukovat 🙂
    Vegetariánům přeji pěkný svátek !
     
    více receptů i angličtiny a jídla na www.honeyfood.cz
     
    foto: Lucie Pomijová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account