Tvarohový dort s vůní vanilky a fialek. Jednoduchý na přípravu, rafinovaný svou chutí
Ingredience
- 380 g Sušenky (suché, nemáčené, hojně používám celozrnné BeBe nebo ovesné
- 120 g Máslo
- 750 g Tvaroh v kostce
- 300 ml Smetana na šlehání
- 210 ml Voda studená
- 1 ks Čiré želé
- 4 cl Fialkový sirup (pokud nemáte, použijte mátový, datlový nebo javorový)
- 150 g Třtinový cukr moučkový
- 1 ks Smetana fix
- 2 ks Vanilkový lusk
- 10 ks Jedlé čerstvé květy (nebo cukrářské oplatky)
Instrukce
- Tvarohové dezerty v létě jednoznačně vedou. Jsou osvěžující, lehké, nadýchané a hříšně lahodné. Nepečený dort s rybízem se stal favoritem nejen v mé rodině, ale i mezi přáteli. Recept na "rozkvetlou louku" v podobě krémového dortu přišel na svět z čistého nedostatku čerstvého ovoce. A mražené jsem v hlavní sezóně použít nechtěla. Rybízová sezóna na keříčkách ukončila svou plodící činnost a angrešt se mi zdál ještě příliš tvrdý s příliš kyselou chutí.V žádném případě moučník na atraktivitě, chuti a vůni však netratí. Tvarohové těsto je ochuceno fialkovým sirupem a dvěma lusky čerstvé vanilky. Sirup lze nahradit i jinou alternativou, která je běžně k dostání na pultech obchodů. Použít můžete javorový, datlový nebo borůvkový či s brusinkami.Připravily jste si domácí sirup s rybízem a levandulí? Pak využijte síly ovoce a sušených květů a dolaďte tvarohový krém do pravého léta.Na korpus o průměru 26 cm si připravte:380 g sušenek (nejraději mám křupavé celozrnné - BeBe anebo ovesné. Použít můžete i cukrářské piškoty)120 g změklého máslaSušenky vložte do mikrotenového sáčku a pomocí paličky nebo válečku je rozdrťte na hrubší strouhanku. Přesypte do mísy, přidejte máslo a důkladně prohněťte. Poté sušenkovou hmotu natlačte na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a dejte na pár minut do ledničky ztuhnout. Na přípravu krémového tvarohu budete potřebovat:3 balení tvarohu (samostatně baleného, nikoliv vaničkového. Můj osvědčený je z malé domácí mlékárny, v obchodě se poohlédněte nejlépe po Jaroměřickém)150 g (třtinového) moučkového cukru2 čerstvé vanilkové lusky300 ml smetany1 balíček Smetana-fixu1 balení dortové želatiny čiré od Dr. Oetkera4 cl fialkového sirupu210 ml studené vody na přípravu želatiny pár jedlých květů, které máte k dispozici. Použít můžete i kupované zdobeníPostup:Nejprve si připravte želatinu dle návodu na sáčku. Pouze uberte množství vody vzhledem k přidanému sirupu. Obsah sáčku smíchejte se 2 PL moučkového cukru a přisypte do 210 ml studené vody. Zamíchejte. Přilijte sirup a přiveďte k varu. Mírně povařte 1 minutu. Odstavte a za občasného míchání nechte mírně vychladnout. Tvaroh smíchejte s cukrem a vanilkovou dření. Do smetany přisypte Smetana-fix a vyšlehejte dotuha. Prochladlou, ne však studenou, želatinu opatrně zapracovávejte po částech do tvarohu. Spojte do hladké a krémové textury bez hrudek. Přidejte vyšlehanou smetanu a dobře zamíchejte. Tvarohovou hmotu přendejte na korpus a dejte vychladit do ledničky alespoň na 4 hodiny.Před servírováním ozdobte čerstvými květy nebo cukrářskými květinovými oplatkami.Tipy na letní jedlé květy, se kterými můžete kouzlit: mateřídouška vonná, květ hrachu nebo fazolu, květy šípkové růže nebo levandule. Dobrou chuť a užívejte léto v plném proudu!