380gSušenky (suché, nemáčené, hojně používám celozrnné BeBe nebo ovesné
120gMáslo
750gTvaroh v kostce
300mlSmetana na šlehání
210mlVoda studená
1ksČiré želé
4clFialkový sirup (pokud nemáte, použijte mátový, datlový nebo javorový)
150gTřtinový cukr moučkový
1ksSmetana fix
2ksVanilkový lusk
10ksJedlé čerstvé květy (nebo cukrářské oplatky)
Instrukce
Tvarohové dezerty v létě jednoznačně vedou. Jsou osvěžující, lehké, nadýchané a hříšně lahodné. Nepečený dort s rybízem se stal favoritem nejen v mé rodině, ale i mezi přáteli. Recept na "rozkvetlou louku" v podobě krémového dortu přišel na svět z čistého nedostatku čerstvého ovoce. A mražené jsem v hlavní sezóně použít nechtěla. Rybízová sezóna na keříčkách ukončila svou plodící činnost a angrešt se mi zdál ještě příliš tvrdý s příliš kyselou chutí.V žádném případě moučník na atraktivitě, chuti a vůni však netratí. Tvarohové těsto je ochuceno fialkovým sirupem a dvěma lusky čerstvé vanilky. Sirup lze nahradit i jinou alternativou, která je běžně k dostání na pultech obchodů. Použít můžete javorový, datlový nebo borůvkový či s brusinkami.Připravily jste si domácí sirup s rybízem a levandulí? Pak využijte síly ovoce a sušených květů a dolaďte tvarohový krém do pravého léta.Na korpus o průměru 26 cm si připravte:380 g sušenek (nejraději mám křupavé celozrnné - BeBe anebo ovesné. Použít můžete i cukrářské piškoty)120 g změklého máslaSušenky vložte do mikrotenového sáčku a pomocí paličky nebo válečku je rozdrťte na hrubší strouhanku. Přesypte do mísy, přidejte máslo a důkladně prohněťte. Poté sušenkovou hmotu natlačte na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a dejte na pár minut do ledničky ztuhnout.Na přípravu krémového tvarohu budete potřebovat:3 balení tvarohu (samostatně baleného, nikoliv vaničkového. Můj osvědčený je z malé domácí mlékárny, v obchodě se poohlédněte nejlépe po Jaroměřickém)150 g (třtinového) moučkového cukru2 čerstvé vanilkové lusky300 ml smetany1 balíček Smetana-fixu1 balení dortové želatiny čiré od Dr. Oetkera4 cl fialkového sirupu210 ml studené vody na přípravu želatiny pár jedlých květů, které máte k dispozici. Použít můžete i kupované zdobeníPostup:Nejprve si připravte želatinu dle návodu na sáčku. Pouze uberte množství vody vzhledem k přidanému sirupu. Obsah sáčku smíchejte se 2 PL moučkového cukru a přisypte do 210 ml studené vody. Zamíchejte. Přilijte sirup a přiveďte k varu. Mírně povařte 1 minutu. Odstavte a za občasného míchání nechte mírně vychladnout. Tvaroh smíchejte s cukrem a vanilkovou dření. Do smetany přisypte Smetana-fix a vyšlehejte dotuha. Prochladlou, ne však studenou, želatinu opatrně zapracovávejte po částech do tvarohu. Spojte do hladké a krémové textury bez hrudek. Přidejte vyšlehanou smetanu a dobře zamíchejte. Tvarohovou hmotu přendejte na korpus a dejte vychladit do ledničky alespoň na 4 hodiny.Před servírováním ozdobte čerstvými květy nebo cukrářskými květinovými oplatkami.Tipy na letní jedlé květy, se kterými můžete kouzlit: mateřídouška vonná, květ hrachu nebo fazolu, květy šípkové růže nebo levandule.Dobrou chuť a užívejte léto v plném proudu!