Vynikající špaldový třešňový koláč (i dva:))
Ingredience
- 1 hrnek kvalitní špaldová mouka
- 1 hrnek jemné ovesné vločky
- 3/4 hrnku třtinový cukr
- 100 g máslo
- 1/2 hrnku kokosový či jiný kvalitní olej
- 1 ks vanilkový lusk (zrníčka)
- špetka skořice
- 1 ks plnotučný tvaroh
- 1/2 hrnku kefír
- 1 ks šťastné vejce
- špetka sůl / jedlá soda
- 2 lžičky kypřicí prášek do perníku
- 500 g třešně (zrálé vypeckované)
Instrukce
- V míse zpracujeme posýpku z půl hrnku špaldové mouky, půl hrnku ovesných vloček, půl hrnku třtinového cukru a másla - množství dle libosti tak, ať se posýpka hezky sype a zároveň je lehce máslem spojitelná do rozpadajících se drobů. (je dobré máslem nešetřit, na výsledku je to znát:) také můžete přidat skořici či vanilku )Posýpku si odsypeme do 1 hrnku a zbytek necháme v míse jako základ pro lahodné těsto.
- Do mísy se zbylou posýpkou přidáme půl hrnku špaldové mouky,kypřící prášek, 1 vejce od šťastných slepic (ano, to je také důležité), půl hrnku kvalitního oleje, půl hrnku kefíru ašpetku jedlé sody či soli. Vypracujeme do těsta.
- V misce si rozmícháme plnotučný tvaroh s vanilkovým cukrem, kdo chce, může přidat i žloutek.
- Rozehřejeme troubu.
- Odpeckujeme domácí třešně (ideálně chemicky ,,neošetřované",případné červíky vymyjeme vodou, jsou známkou toho, že jsou třešně lahodné, jinak by do nich vůbec nešli:)) , množství dle libosti.
- Vymažeme silikonovou/ dortovou či jinou formu/ plech máslem, vysypeme strouhaným kokosem a rozprostřeme zpracované těsto, na něj tvaroh, na něj třešně a zasypeme posýpkou.
- Necháme péct na 180 stupňů cca 40 minut.