Bramborové lívanečky. (Ne)obyčejný dezert pro radost ze života
Ingredience
- 5 ks Brambory vařené
- 1 hrnek Špaldová mouka
- 1 hrnek Pohanková mouka
- 500 ml (Rostlinné) mléko
- 2 lžíce Třtinový cukr
- 21 g Čerstvé droždí
- 1 špetka Sůl
- 2 ks Vejce
- 1 ks Citrón - kůra
- 50 ml Kokosový olej na potírání pánvičky
Instrukce
- Na bramborových lívancích jsem vyrostla. Babička i maminka je dělávaly pokaždé, když zbyly vařené brambory. Tradiční a fádní těsto přetvořily v netradiční a lahodné.Vařené brambory dodají pokrmu vláčnost a svěžest.Když těsto vykynulo, pekly lívanečky na kamnech na velkém litinovém tále pomazaném špekem. Křupavé a do zlato-hněda opečené kousky pak potíraly máslem a hustě zasypávaly skořicovým cukrem. Podávaly se s domácími hruškovými povidly.Inspirovala jsem se svými nejbližšími ženami a recept upravila do zdravější varianty.Co budete potřebovat?5 ks vařených brambor (středně velkých)1 hrnek špaldové mouky1 hrnek pohankové mouky500 ml (rostlinného) mléka2 PL třtinového cukru½ kostky čerstvého droždí Špetku soli Nastrouhanou kůru z 1 BIO citronu2 vajíčka50 ml kokosového oleje na potírání pánvičky při smaženíDo 100 ml teplého mléka nasypte špetku cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.Vařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle.Do mísy prosejte oba druhy mouky, aby se provzdušnila. Osolte a přisypejte zbytek cukru. Přidejte vajíčka, citronovou kůru a zalijte mlékem. Promíchejte.Nakonec vlijte vzešlý kvásek a směs zpracujte do vláčného a hladkého těsta. Dejte na teplé místo vykynout asi na 90 minut.Rozpalte pánvičku. Potřete ji kokosovým olejem a začněte smažit jeden lívaneček za druhým. Velikost si volte dle svých potřeb a chutí.Lívance odkládejte do mísy a uchovávejte na teplém místě. Podávejte posypané třtinovým skořicovým cukrem nebo zalité medem.Můj tip: připravte si sladkou jahodovo-pepřovou omáčku, které z obyčejných lívanců udělá pokrm vskutku božský.Budete potřebovat:5 PL bílého jogurtu (nejlépe řeckého tipu)10 ks čerstvých jahod2 PL medu2 PL kokosového mléka Špetka čerstvě mletého citronového pepře Pár lístků máty nebo meduňkyDo robotu vložte jahody a jogurtem a rozmixujte na kaši. Přendejte do mísy. Přilijte kokosové mléko a med. Jemně dokořeňte čerstvě umletým citronovým pepřem. Lahve zamíchejte. Dozdobte lístky máty nebo meduňky.Dobrou chuť a příjemný požitek z pokrmu.