Výborný žitný kváskový chléb (upečený má 90dkg)

Vytisknout recept
Kategorie Přílohy
Čas vaření 1 hour
Porce 0
Uvařila KristinJanošíková Brokešová

Ingredience

  • 250 g Kvásek
  • 600 g Žitná mouka
  • 1 lžíce Sůl
  • 1 lžíce Kmín
  • 1 hrst Semínka (slunečnicová, lněná)
  • 1 špetka Mletý koriandr, anýz, fenykl apod.

Instrukce

  • Ve větší míse prošleháme metličkou nebo na robotu:
    25 dkg kvásku
    30 dkg přesáté žitné mouky
    450 ml vody 40 °C teplé
    přikryjeme utěrkou a dáme kvasit na 4 – 6 hodin, možno i přes noc – nabude, na povrchu je vidět bubliny
    Do zbytku kvásku v nádobce přidáme 4 vrchovaté lžíce mouky a vodu 40 °C teplou, abychom měli hustotu jako na lívance a řádně promícháme. Necháme stát chvíli při pokojové teplotě.
    Jakmile se začnou tvořit na povrchu bublinky, zavřeme a dáme do lednice.
     
    Do menší misky si připravíme a promícháme:
    25 dkg žitné mouky
    1 lžíce soli
    1 lžíce kmínu ( dávám více, drcený i celý )
    libovolně dle chuti 2 – 3 lžíce slunečnicových semínek, namleté lněné semínko,
    dobré je přidat 2 lžíce lněného namočeného ve vodě, mletý koriandr, anýz, fenykl apod.
     
    Po vykvašení základu zapracujeme vařečkou nebo na robotu obsah menší misky do větší.
    Pokud nedáváme namočené lněné semínko, můžeme přidat trochu teplé vody a mazlavé těsto přelijeme do sádlem vymazaného pekáčku nebo ohnivzdorné misky a dáme opět kynout na 2 – 4 hod, aby se obsah těsta zdvojnásobil.
     
    Po vykynutí pečeme v troubě při 200°C, 45 – 60 min – záleží na velikosti pečící nádoby.
    Do trouby je třeba dát kastrůlek s vodou.
    Možno je použít remosku, kde můžete chléb trochu přihřát a urychlit tak kynutí, ale nemá tak křupavou kůrku. Pečení v remosce o průměru 28 cm trvá 55-60 min – chléb je 4 cm vysoký.
     
    Pokud nepečeme často, je třeba kvásek za 3 – 4 dny tzv. přikrmit, aby nezoctovatěl. Přidáme do něj 1 lžíci mouky a přiměřeně vody, zapracujeme a necháme chvíli stát při pokojové teplotě. Jakmile se objeví bublinky, dáme do lednice. Dobrý kvásek má příjemnou nakyslou chuť, nesmí čpět jako ocet.
    příprava - 6h- 11hvaření - 60 min. pečení

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account