Vydatná krémová polévka se žampiony a celerem. Zasytí, zahřeje a dodá cenné vitamíny

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 25 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 250 g Celer (asi čtvrtka menší bulvy)
  • 2 ks Řapíkatý celer (2-3 stvoly)
  • 250 g Krémové žampiony
  • 1 l Zeleninový vývar
  • 100 ml Smetana na vaření (sójová)
  • Sůl, pepř
  • 3 lžíce Dýňový olej
  • 1 lžíce Čerstvý tymián
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 ks Cibule

Instrukce

  • Polévka, co lahodí oku, tělu i duši. Jemná, krémová, sytá, výživná a nadupaná vitamíny a minerálními látkami. Krémové (hnědé) žampiony se báječně doplňují s aromatickým celerem. Vznikne vyvážená a lahodná kompozice barev, chutí a vůní.
    Celer dodává tělu vitamín C a B. Je bohatým zdrojem kyseliny listové. Dále v něm najdete draslík, hořčík, vápník a železo. Celer slouží pro náš organismus jako takový desinfekční prostředek. Ochraňuje před bakteriemi a plísněmi a má zklidňující účinek na náš trávicí systém.
    Řapíkatý celer obsahuje rovněž vitamín C a B. Chrání náš metabolismus a pomáhá tělu zbavovat se toxinů. Obsahuje draslík, vápník a zinek.
    Vyzkoušejte a přesvědčte se. Příprava je snadná a rychlá a výsledek vás přímo ohromí. 
    Co budete potřebovat?
    250 g hnědých krémových žampionů (1 balení)cca 250 g celeru (asi 1/4 středně velké bulvy)2 stvoly řapíkatého celeru1 l zeleninového vývaru1 cibule3 PL dýňového oleje (pokud nemáte, použijte ten, který lahodí vaší chuti)1 PL čerstvého tymiánu1 PL soli špetku mletého pepře špetku muškátového oříšku100 ml (sójové) smetany na vaření
    Abyste dosáhly krémové a husté přírodní konzistence, je potřeba na 1 litr vývaru použít alespoň 500 g zeleniny. Nemusíte pak zahušťovat jinou přísadou (jíškou, škrobem, moukou).
    Žampiony opláchněte a svlékněte jim hlavičky. Nakrájejte je na plátky.
    Celer oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Řapíky celeru překrájejte na menší kousky.
    V kastrolu zahřejte (dýňový) olej a na něm zpěňte nakrájenou cibuli. Přidejte žampiony s nastrouhaným celerem a krátce orestujte. Podlijte vývarem, přidejte řapíkatý celer a vařte asi 20 minut do změknutí zeleniny. Přidejte sůl, pepř, tymián a muškátový oříšek. Ještě krátce provařte. 
    Tyčovým mixérem směs rozmixujte do jemné a hladké textury. Zalijte smetanou a zamíchejte. Servírujte posypané čerstvou natí koriandru nebo nasekanou pažitkou. Pokud máte na zahradě čerstvě rozkvetlé sedmikrásky, využijte jejich léčivou moc a sílu a ozdobte si polévku jimi.

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account