Vyzkoušejte zdravé a lahodné mrkvové biftečky
Ingredience
- 370 g Mrkev
- 1 lžička Wasabi pasta
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce
- 100 g Ovesné vločky - jemné
- 200 ml Mléko
- 1 lžíce Chia semínka
- 1 špetka Sůl, pepř
- 2 lžíce Zelené bylinky
- 3 - 4 lžíce Kukuřičná strouhanka
- 75 ml Olej na smažení
Instrukce
- A je tu jaro. Příroda se začíná probouzet z dlouhého zimního spánku, odhazuje bílou peřinu a všemu živému pomáhá ke znovuzrození. Nalaďme i my náš organismus do rytmu nově přicházející energie a podpořme své tělo i duši zdravou, zelenou a odlehčenou stravou.Tip na lehký, rychlý a výtečný oběd je tu v podobě mrkvových biftečků, na kterých si rozhodně pochutnáte a naladíte své chuťové buňky na jarní jídelníček.Příprava není nijak složitá a použité ingredience určitě doma také nejdete. Anebo zapojte fantazii a zaměňujte dle svých vlastních chutí.Potřebovat budete:370 g mrkve (množství odpovídá asi 6 ks středně velkých kousků)1 ČL Wasabi pasty (můžete zaměnit za chilli pastu)1 středně velká cibule1 vajíčko100 g ovesných vloček namočte do 200 ml mléka (obyčejné nebo rostlinné)1 PL CHIA gelu Sůl dle chuti (min ½ ČL)Špetku pepře2 PL nasekaných čerstvých zelených bylinek (pažitka, petržel, koriandr, tymián)Na zahuštění (kukuřičná) strouhanka Olej na smaženíMrkev oškrábejte, nakrájejte na menší kousky a povařte 10 – 12 minut nad párou. Nechte mírně vychladnout a poté vložte do mixéru. Přidejte nakrájenou cibuli a namočené ovesné vločky. Rozmixujte do hrubší konzistence. Přendejte do misky, okořeňte, přidejte CHIA gel, Wasabi pastu a vajíčko. Spojte do hladké směsi. Pokud se vám bude zdát, že je těsto příliš řídké, zahustěte kukuřičnou strouhankou. Přisypte bylinky a nechte chvilku odstát.Jak na CHIA gel? Smíchejte v poměru 1 PL CHIA semínek se 3 PL studené vody, zamíchejte a nechte 3 minuty odstát.Ze směsi vytvořte koule asi o velikosti golfového míčku, které na rozehřáté pánvičce s kapkou oleje lžící stlačíte do placičky. Opečte z každé strany dozlatova. Vyndejte na papírový ubrousek, aby se přebytečný tuk ze smažení do něho vsákl.Můžete je před smažením ještě trochu ve strouhance obalit, aby byl výsledný bifteček křupavější.Podávejte s vařenými pažitkovými brambory anebo si jen jako přílohu udělejte lehký zeleninový salát.TIP: k biftečkům si vyrobte jednoduchý pikantní dip, který nasládlou chuť mrkve v biftečkách výtečně doplní.Co budete potřebovat?6 PL kvalitního jogurtu řeckého typu1 PL Wasabi pasty (nebo Chilli)kapku šťávy z limety špetku soli špetku pepřeVšechny suroviny smíchejte do hladkého krému a nechte chvilku odležet, aby se chutě dokonale propojily. Dobrou chuť.