Moravský vrabec neboli výpečky - syté a výborné

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 1 hour 10 minutes
Porce 0
Uvařila Lenka Hudečková

Ingredience

  • 1 kg Vepřové maso - bok
  • 500 g Ramínko
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Česnek
  • Koření
  • 3 lžíce Olej
  • 2 sklenička Voda

Instrukce

  • Maso si pořádně umyjeme, vykostíme a pokrájíme na kostičky.
    Osolíme, posypeme grilovacím kořením (jen zlehka), červenou paprikou a promícháme pěkně rukama.
    Dáme na pekáček, zalitý trochou oleje (olej dáváme i podle toho, jak tučné máme maso).
    Na to dáme cibuli, nakrájenou na nudličky a pokrájený česnek a znovu promícháme. 
    Přidáme cca 3 lístky bobkového listu, 8 kuliček Nového koření a pár kuliček pepře. Každému dle jeho chuti. Lze dát třeba i kvalitní zeleninovou kostku, rozdrobit ji tam.
    Zalijeme dvěma skleničkami studené vody a dáme do vyhřáté trouby.
    Zprvu jsem to dala na 10 minut na 220 stupňů, potom jsem snížila na 180°C a přikryté 40 min. pekla. Po této době je třeba maso zkontrolovat, promíchat, aby se nepřipalovalo, případně znovu podlít (již teplou vodou).
    Je-li už maso měkké, musíme ochutnat jak bůček, tak i libové ramínko, můžeme odkrýt poklici a ještě cca po 10 minutách z každé strany dopéci, aby maso zezlátlo. Pokud je ještě tuhé, znovu přikrýt a péci dalších 15 min. pod poklicí.
    Pak tedy bez poklice do měkka a do zlatova. Podle potřeby promíchat a podlévat.
     
    Jako přílohu u nás volíme bramborový knedlík, ale lze i houskový nebo kynutý. A špenát nebo dušené zelí.
     
    Dobrou chuť přeje Hudlenka
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account