Višňové cupcakes
Ingredience
- 3 ks Bílek
- 1 špetka Sůl
- 3 ks Žloutek
- 180 g Cukr
- 1 ks Vanilkový cukr
- 180 g Máslo
- 180 g Hladká mouka
- 1 ks Kypřící prášek
- 100 ml Mléko
- 20 g Kakao
- 2 lžíce Strouhaná hořká čokoláda
- 175 g Kompotované višně
- 30 g Cukr
- 400 g Smetana ke šlehání
- 30 g Cukr moučka
- 3 lžíce Griotka
Instrukce
- Višně necháme okapat na šířku a zachytíme přitom šťávu. Na přípravu těsta našleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni na tuhý sníh. Žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo našleháme do hladká. Mouku a kypřící prášek smícháme a střídavě s mlékem smícháme do směsi. Nakonec zlehka smícháme ručně sníh. Třetinu těsta odebereme a odložíme stranou. Do zbytku těsta vmícháme kakao. Tmavé těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků a posypeme strouhaným čokoládou. 12 višní odložíme na ozdobu, zbytek rozdělíme na čokoládu. Naneseme světlé těsto. Pečeme na 180 stupňů. Formu na mufiny postavíme na kuchyňskou mřížku a cupcakes necháme vychladnout. Na přípravu sirupu dáme do malého hrnce zachycenou višňovou šťávu s cukrem, uvedeme do varu po dobu 12-15 minut, svaříme dokud nevznikne 50-75 ml hustého sirupu. Sirup necháme vychladnout. Smetanu ke šlehání a moučkový cukr ušleháme a dochutíme griotkou. Šlehačku naplníme do sáčku s hvězdicovou trubičkou. Na každý cupcakes naneseme velkou šlehačkovou pusinku a uložíme do chladničky, krátce před podáváním ozdobíme višněmi a polijeme višňovým sirupem.