Višně necháme okapat na šířku a zachytíme přitom šťávu. Na přípravu těsta našleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni na tuhý sníh. Žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo našleháme do hladká. Mouku a kypřící prášek smícháme a střídavě s mlékem smícháme do směsi. Nakonec zlehka smícháme ručně sníh. Třetinu těsta odebereme a odložíme stranou. Do zbytku těsta vmícháme kakao. Tmavé těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků a posypeme strouhaným čokoládou. 12 višní odložíme na ozdobu, zbytek rozdělíme na čokoládu. Naneseme světlé těsto. Pečeme na 180 stupňů. Formu na mufiny postavíme na kuchyňskou mřížku a cupcakes necháme vychladnout. Na přípravu sirupu dáme do malého hrnce zachycenou višňovou šťávu s cukrem, uvedeme do varu po dobu 12-15 minut, svaříme dokud nevznikne 50-75 ml hustého sirupu. Sirup necháme vychladnout. Smetanu ke šlehání a moučkový cukr ušleháme a dochutíme griotkou. Šlehačku naplníme do sáčku s hvězdicovou trubičkou. Na každý cupcakes naneseme velkou šlehačkovou pusinku a uložíme do chladničky, krátce před podáváním ozdobíme višněmi a polijeme višňovým sirupem.