Pohádkově perníkový dort. Mlsání, které chmury zahání.
Ingredience
- 2 hrnek Špaldová mouka
- 1 ks Kypřící prášek
- 1 špetka Sůl
- 1 ks Vejce
- 3 lžíce Pikantní zavařeniny
- 125 ml Med
- 75 ml Kokosový olej
- 2 lžíce Kakao
- 150 ml Mléko
- 50 g Mleté ořechy nebo ořechové máslo
- 500 g Mascarpone
- 3 lžíce Med
- 50 g Mleté ořechy na ozdobu
Instrukce
- (bez dlouhé přípravy a šlehání. Za 5 minut dáváte do trouby)Včera jsem měla zase den, kdy jsem potřebovala svou vnitřní kreativitu přenést do té vnější. A tak jsem přijala výzvu a dala se do práce. Mám ráda vůni perníkového koření, kde se dokonale skloubí chutě badyánu, skořice, anýzu, hřebíčku a fenyklu. Intenzivní aroma všech těchto ingrediencí pospolu nejen, že provoní celý prostor, ale navodí dokonalou atmosféru pohody a klidu.A protože jsem si oblíbila naprosto úžasný a jednoduchý Mascarpone krém, dovolila jsem si použít jej i v tomto receptu. Ó la lá, na světě je z obyčejného perníku pohádkově vypadající a luxusně chutnající moučník.Navíc, příprava i samotné dokončování je tak jednoduché, že jej zvládne úplně každá hospodyňka.Na perníkový korpus si připravte:400 g (2 hrnky) špaldové mouky (lze vyměnit za pohankovou)1 kypřící prášek do perníku bezfosfátový (používám značku Amylon)Špetku soli1 vajíčko3 PL pikantní zavařeniny (super je rybízová)125 ml medu75 ml kokosového oleje2 PL kakaového prášku150 ml mléka (já používám rostlinné, v tomto případě jsem přidala rýžové)2 PL ořechového másla (pokud nemáte, nahraďte 50 g mletých oříšků)Troubu si předehřejte na 180 °C. Připravte si kulatou formu o průměru 21 – 24 cm, kterou buď vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem (jak jste zvyklé)Do mísy nasypte mouku, přisypte kypřící prášek a promíchejte. Pak postupně přidávejte všechny ostatní ingredience, které dobře spojte v jemné krémové těsto. Příliš nešlehejte, aby se vám do těsta nedostalo moc vzduchu. Ten vytvoří během pečení v těstě velká oka.Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do předehřáté trouby. Pečte při 180 °C cca 30 – 35 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud ji vyndáte suchou a čistou, máte pečeno. Nechte vychladit. Můj TIP: mouku si do mísy prosejte přes sítko. Krásně ji provzdušníte a zbavíte se tak nežádoucích žmolkůMascarpone krém:Jednoduše, rychle a s úspěchem.Na krém budete potřebovat 500 g Mascarpone (2 vaničky po 250 g) a 3 PL medu. Obě ingredience spojte do jemného krému.Dort jím budete plnit zevnitř i zvenčí. Vychladlý korpus rozřízněte na dvě poloviny režnou nití. Jde to krásně a bezpracně. Na spodní část natřete vrstvu krému a přiložte vrchní část. Poupravte, aby na sobě oba kusy držely.Celý dort natřete. Nechte si asi tak 6 PL na jemné zdobení tvořítkem kolem okraje. Natřený moučník posypte mletými oříšky (nemusíte) a dejte do ledničky vychladit.Dobrou chuť.- 35