Bramborák - klasika? A co když do něj přidáme celer?
Ingredience
- 1 kg Brambory
- 100 g Celer - syrový
- 10 ks Kopřiva - list svrchní
- 3 lžička Tymián - čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř
- 1 lžíce Majoránka
- 5 stroužek Česnek
- 1 dcl Mléko
- 1/2 hrnek Kukuřičné lupínky - drcené
- Olej na smažení
Instrukce
- Miluji bramboráky. Samotné, jako přílohu nebo plněné směsí masa, zeleniny nebo kyselého zelí.A protože ráda experimentuji, zkusila jsem k syrovým bramborům přidat ještě nastrouhaný syrový celer. Pojďme si dnes připravit skvělou a rychlou nedělní večeři.Co budeme potřebovat na jejich přípravu:Syrové brambory 1 kg Kousek celeru (100 g)Kopřivy čerstvé, mladé lístky - 10 ks Tymián čerstvý, 3 lžičky Sůl Pepř Majoránku, 1 lžíce Česnek, 5 stroužků Mléko (cca dcl), záleží vždy na tom, jaký podíl vody mají brambory a to i po řádném přecezení Na zahuštění asi 1/2 hrnku kukuřičných lupínků rozdrcenýchOškrábané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Vložíme do jemného sítka a necháme okapat přebytečnou vodu.Celer okrájíme a nastrouháme opět na jemném struhadle. Přidáme k okapaným a scezeným bramborám. Přelijeme mlékem.Kopřivy si opereme a spaříme vroucí vodou. Posekáme a přidáme ke směsi. Osolíme, opepříme. Přidáme tymián, majoránku, prolisované stroužky česneku a důkladně promícháme.Zahustíme drcenými kukuřičnými lupínky a necháme těsto odpočinout cca 10 minut.Pánvičku si rozpálíme. Potřeme troškou oleje a smažíme do zlatova tenké bramboráčky.Výtečné chutnají i jen tak, samotné k rychlé večeři s troškou zeleninového salátu.Z tohoto množství připravíme cca 8 kousků (záleží, jak velkou pánvičku používáte).Super jsou podávané k masové směsi. Ten, kdo má rád řízek "Ondráš", může do těstíčka obalit plátek masíčka dle své chuti a připravit si tak pochoutku s dávkou bílkovin. Dobrou chuť!